Οικονομία

Financial Times: ”Τραπεζίτες ψάξτε για την έξοδο”

''Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που αποκαλείται ως η τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών, υποστηρίζει πως η παγκόσμια οικονομία «έχει περάσει την κορυφή της κρίσης» και ότι η παγκόσμια στρατηγική στόχευε στο να επιστρέψει η βιώσιμη ανάπτυξη σε οικονομίες που κινούνταν υποτονικά'' γράφουν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: BIS: Κεντρικοί τραπεζίτες ψάξτε για την… έξοδο

”Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κινηθούν προς την… έξοδο και να σταματήσουν τις προσπάθειες ώθησης της οικονομικής ανάπτυξης προειδοποιεί ο οργανισμός που αντιπροσωπεύει τις νομισματικές αρχές του πλανήτη. Η τοποθέτηση αυτή έρχεται μετά από μια εβδομάδα αναταράξεων στις διεθνείς αγορές που πυροδότησε το σήμα της FED ότι προτίθεται να μειώσει το ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements-BIS), αξιοποίησε την -ιδιαίτερης επιρροής- ετήσια έκθεσή της προκειμένου να καλέσει τα μέλη της να δώσουν ξανά έμφαση στον έλεγχο του πληθωρισμού και να πιέσουν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάστηκε σε πολλούς από τους κεντρικούς τραπεζίτες στη Βασιλεία αυτό το σαββατοκύριακο, στο ετήσιο συνέδριο της BIS, έρχεται μετά το ξεπούλημα μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων που πυροδότησε ο φόβος ότι οι αποφάσεις της FED θα οδηγήσουν σε νέες αναταραχές στις διεθνείς αγορές.

Ο Ben Bernanke, επικεφαλής της FED, δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα θα περιορίσει το ύψους 85 δισ. δολαρίων πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2013 και θα το σταματήσει στα μέσα του 2014.

Η BIS, η οποία συχνά αποκαλείται η τράπεζα των κεντρικών τραπεζιτών, υποστηρίζει πως η παγκόσμια οικονομία «έχει περάσει την κορυφή της κρίσης» και ότι η παγκόσμια στρατηγική στόχευε στο να επιστρέψει η βιώσιμη ανάπτυξη σε οικονομίες που κινούνταν υποτονικά.

Αναφέρει ότι το φθηνό και άφθονο χρήμα των κεντρικών τραπεζών «αγόρασε» χρόνο και προειδοποιεί ότι περισσότερες αγορές ομολόγων θα υπονομεύσουν την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε υγιείς βάσεις καθυστερώντας τις «διορθώσεις» στους ισολογισμούς κρατών και νοικοκυριών.

«Εν τέλει, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα χωρίς να αυξήσουν τα ρίσκα που έχουν ήδη δημιουργήσει», υποστηρίζει η BIS, προσθέτοντας ότι η προσφορά περισσότερης μη συμβατικής «τόνωσης» γίνεται ολοένα και ποιο επικίνδυνη.

«Πώς μπορούν οι κεντρικοί τραπεζίτες να ενθαρρύνουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις δομικές προσαρμογές να τις εφαρμόσουν; Πώς μπορούν να αποφύγουν να κάνουν την οικονομία πολύ εξαρτώμενη στην νομισματική τόνωση; Πότε είναι η σωστή στιγμή να υποχωρήσουν; (και) πώς μπορούν να αποφύγουν απότομη άνοδο των επιτοκίων στα ομόλογα; Είναι καιρός για τη νομισματική πολιτική να αρχίσει να απαντά αυτές τις ερωτήσεις», αναφέρει η έκθεση.

Η κραυγή του Μάριο Ντράγκι, στην κορύφωση της κρίσης το περασμένο καλοκαίρι ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει «οτιδήποτε απαιτείται» για να προστατεύσει το νόμισμα τώρα παρερμηνεύεται, προειδοποιεί. «Μπορούν πραγματικά οι κεντρικοί τραπεζίτες τώρα να κάνουν ‘οτιδήποτε απαιτείται’;» αναρωτιέται η BIS. «Οσο περνούν οι μέρες αυτό δείχνει όλο και περισσότερο απίθανο. Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών και των νοικοκυριών. Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών. Και, περισσότερο απ’ όλα, οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις δομικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να επιστρέψουν οι οικονομίες σε πραγματικά μονοπάτια ανάπτυξης».

Ο Stephen Cecchetti επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS δήλωσε πρόσφατα ότι η αύξηση των επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση Bernanke ότι προτίθεται να μειώσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων «δεν ήταν έκπληξη».

Αν και προειδοποιεί ότι οι διακυμάνσεις στην αγορά δημιουργούν ρίσκα, ο κ. Cecchetti τόνισε ότι η αντίδραση των αγορών στις συγκεκριμένες δηλώσεις ήταν «μακράν από καταστροφική». «Πριν από μερικούς μήνες πιθανότατα θα πυροδοτούσε ελεύθερη πτώση στις αγορές. Όμως αυτή τη φορά τα χρηματιστήρια δείχνουν εν πολλοίς ανεπηρέαστα, κάτι που υποδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι σχετικά αισιόδοξοι για την εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ».

Σε μια ξεχωριστή δήλωση, η BIS τόνισε ότι ο γενικός διευθυντής της, Jaime Caruana, θα παραμείνει στη θέση του ως το Μάρτιο του 2017, οπότε λήγει η πενταετής θητεία του. Ο ίδιος δήλωσε το Σάββατο: «Η έκκληση μας είναι για υπεύθυνη δράση ώστε να αποφευχθούν ακόμα ποιο επώδυνες προσαρμογές αργότερα. Η νομισματική πολιτική έκανε το χρέος της. Η ανάκαμψη τώρα απαιτεί διαφορετικό μείγμα πολιτικής με περισσότερη έμφαση στην ενίσχυση της οικονομικής ευελιξίας και δυναμισμός και ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών δεδομένων».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα