Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο :Η ΕΚΤ πρέπει να πάρει τελικά μια απόφαση
”Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση που ο “προϋπολογισμός” της χώρας είναι εσφαλμένος. Το υπουργείο Οικονομικών προέβλεψε αυτή την εβδομάδα την έκτη διαδοχική χρονιά ύφεσης. Η συρρίκνωση είναι μεγαλύτερη από τη μείωση της παραγωγής που καταγράφηκε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Καθώς η οικονομία συρρικνώνεται, το χρέος εκτιμάται ότι θα εκτοξευθεί στο 179,3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο. Είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν είναι διατηρήσιμο. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Έχει πέντε ομάδες πιστωτών και δύσκολα θα μπορέσει να κηρύξει στάση πληρωμών σε οιανδήποτε εξ αυτών. Τουλάχιστον δύο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μία ομάδα ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πρέπει να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους, εάν αποφασιστεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.
Ας δούμε για ποιους πιστωτές πρόκειται. Η Ελλάδα έσβησε τα τέσσερα πέμπτα του ελληνικού χρέους που βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών πιστωτών το Μάρτιο. Είναι πολύ δύσκολο να ξαναγίνει κάτι τέτοιο για τα νέα ομόλογα που υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ, καθώς διέπονται από αγγλικό Δίκαιο.
Οι ιδιώτες ομολογιούχοι πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι το βάρος της νέας αναδιάρθρωσης θα πέσει κυρίως στους ώμους άλλων, καθώς οι αποδόσεις των νέων ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα που ξεκίνησε η διαπραγμάτευσή τους το Μάρτιο. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στο 19,2% σε μεγάλη απόσταση από το 30% που είχε αγγίξει το Μάιο.
Τα δάνεια των 22 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προστατευμένα. Πάντα πληρώνονται.
Επίσης, τα περίπου 66 δισ ευρώ που η Commerzbank εκτιμά ότι οφείλονται στις ελληνικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να πληρωθούν. Η εναλλακτική θα ήταν χρηματοοικονομική κατάρρευση της Ελλάδας.
Τα υπόλοιπα 126 δισ. ευρώ οφείλονται σε κυβερνήσεις της ευρωζώνης και στο ταμείο στήριξης, ενώ η ΕΚΤ έχει ομόλογα 55 δισ ευρώ (σε ονομαστική αξία). Η χρεοκοπία θα ήταν πολιτικά δύσκολη επιλογή. Η αναβολή της πληρωμής όμως, δείχνει αναπόφευκτη.
Η ΕΚΤ έχει εγκλωβιστεί στη δική της λογική. Στο νέο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ότι θα έχει ισότιμο χειρισμό με τους ιδιώτες ομολογιούχους σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας. Παρόλα αυτά, επιμένει ότι δεν μπορεί να δεχθεί τέτοιου τύπου χρεοκοπία για την Ελλάδα, διότι αυτό θα ισοδυναμούσε με (παράνομη) νομισματική χρηματοδότηση κυβέρνησης.
Δεν μπορεί να έχει και τα δύο…”
Πηγή Euro2day
Διαβάστε επίσης :