Μολονότι η αντίδραση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου στα προβλήματα χρηματοδότησης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης υπήρξε υπερβολική, αυτές θα συνεχίσουν να θέτουν υπό δοκιμασία την προσήλωση και τις δεσμεύσεις των κρατών μελών της έναντι του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, μεταδίδει το Ρόιτερ.
“Η επίθεση παρατράβηξε” επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής κρατικής πίστης, Μπράϊαν Κόουλτον, αναφερόμενος στην κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και επεκτάθηκε σε άλλες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, θέτοντας εν αμφιβόλω το μέλλον της.
Η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και ακόμη και η Ιταλία παρασύρθηκαν από το κύμα ανησυχίας που κυρίευσε τις αγορές σχετικά με το αυξανόμενο επίπεδο χρέους, αλλά και δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ποιοτικά βρίσκονται όμως σε διαφορετική θέση έναντι εκείνης της Ελλάδας, έχοντας ήδη λάβει σκληρές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημείωσε ο Κόουλτον.
“Πολλά από τα προβλήματα της Ελλάδας, αφορούν ειδικά την Ελλάδα”, είπε ο Κόουλτον απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου στο περιθώριο χρηματοοικονομικού συνεδρίου.
Σειρά πολιτικών στην Ευρωζώνη, ιδίως εκείνοι από τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση, αποδίδουν ευθύνες στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους οποίους κατηγορούν ότι επέτειναν την κρίση μέσω των υποβαθμίσεων, αγνοώντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο διεθνώς όσο και σε εθνικό επίπεδο για τον εξορθολογισμό των δημοσίων οικονομικών.
Η Fitch αξιολογεί σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο επίπεδο BBB-, το χαμηλότερο δυνατό επίπεδο για επενδυτικούς σκοπούς, με αρνητική προοπτική, που καταδεικνύει πιθανότητα άνω του 50% για περαιτέρω υποβάθμιση. Ανακοίνωσε ωστόσο τη Δευτέρα, μετά την υποβάθμιση της Moody’s, ότι δεν προτίθεται να υποβαθμίσει περαιτέρω την Ελλάδα, στο άμεσο μέλλον.
Διαβάστε επίσης:
Βρώμικο παιχνίδι της Moody’s σε βάρος της Ελλάδος – Την αποδοκιμάζει η Ε.Ε.