«Οι βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που ακολουθούνται από τις χώρες αυτές αποτελούν βασικούς παράγοντες που στηρίζουν τις αξιολογήσεις στην περιοχή», τονίζει ο οίκος.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Πορτογαλία, σημειώνει ο Fitch, το κυβερνών κόμμα έχασε με περίπου τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες έναντι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ προσθέτει: «Λαμβανομένης υπόψη της έκτασης των μέτρων λιτότητας που επιβλήθηκαν με τα προγράμματα διάσωσης, αυτό δείχνει ότι δεν υπήρξε μεγάλη αρνητική αντίδραση του εκλογικού σώματος στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις».
Στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Fitch στην ανακοίνωσή του, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κατέγραψε το 23% των ψήφων έναντι 27% του ΣΥΡΙΖΑ, αν και το συνολικό ποσοστό ψήφων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό υπερέβη το ποσοστό αυτό. Το καλύτερο του αναμενόμενου 8% των ψήφων που έλαβε το ψηφοδέλτιο της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, «αναμένεται να προσφέρει κάποια σταθερότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό βραχυπρόθεσμα», προσθέτει ο οίκος.
«Η χαλάρωση της κρίσης της Ευρωζώνης και η ανάκαμψη ορισμένων χωρών αντανακλάται σε μία σειρά θετικών αξιολογήσεων του αξιόχρεου χωρών της περιφέρειας φέτος, πιο πρόσφατα στην Ελλάδα, την οποία αναβαθμίσαμε την περασμένη εβδομάδα στη βαθμίδα B από τη βαθμίδα B-», σημειώνει ο οίκος. «Αν και οι κίνδυνοι για την πολιτική σταθερότητα παραμένουν και στις τέσσερις χώρες, οι εκλογές ενισχύουν την άποψή μας ότι οι κυβερνήσεις αυτές θα συνεχίσουν να επιδιώκουν βιώσιμες οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές. Ωστόσο, ακόμη και με ισχυρή δημοσιονομική πειθαρχία, οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης θα δυσκολευθούν να μειώσουν σημαντικά το δημόσιο χρέος την επόμενη δεκαετία χωρίς την επιστροφή τους σε υγιή επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης», καταλήγει ο Fitch.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, ο Σαμαράς θα κάνει εκλογές”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στουρνάρας: Οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο
Fitch: Αναβαθμίσαμε την Ελλάδα λόγω ανάκαμψης αλλά υπάρχει πολιτικός κίνδυνος