Οι μισθωτοί μετά τα σκληρά μέτρα με περικοπές επιδομάτων και δώρων, θα έρθουν αντιμέτωποι με τους νέους φορολογικούς συντελεστές, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση σε άλλες κατηγορίες επαγγελματιών δίνει παράταση χρόνου σχεδόν δύο χρόνια.
Αυτοί οι επαγγελματίες είναι περισσότεροι από 250.000 που θα συνεχίσουν να φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα και όχι με βάση το πραγματικό εισόδημα που έχουν. Για άλλη μία χρονιά από τα φορολογικά βάρη εξαιρούνται οι εξής κατηγορίες επαγγελματιών: Ταξί, τα Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, τα Λεωφορεία ΚΤΕΛ, τα Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, τα Κάμπινγκ, οι Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες, οι Λιανοπωλητές, τα Πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, τα Βενζινάδικα και τα Περίπτερα.
Σήμερα ένας ιδιοκτήτης ταξί στην Αθήνα φορολογείται με τεκμαρτό εισόδημα, που σημαίνει με ένα εισόδημα που καθορίζεται από την πολιτεία και το οποίο είναι 16.000 ευρώ ανεξαιρέτως των πραγματικών ετήσιων εισοδημάτων του. Με αυτό το τεκμαρτό πληρώνει φόρο 1.200 ευρώ ενώ με το πραγματικό του εισόδημα που υπολογίζεται περίπου στα 40.000 με 50.000 ευρώ θα έπρεπε να καταβάλει φόρο από 10.000 έως 12.500 ευρώ.
Ένας πράκτορας ΠΡΟΠΟ που με το ισχύων καθεστώς όταν έχει τζίρο 70.000 ευρώ θα πληρώνει θα πληρώσει φόρο 3.000 ευρώ, ενώ εάν τηρούσε λογιστικά βιβλία θα έβαζε βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και θα πλήρωνε 16.900 ευρώ, δηλαδή 13.900 ευρώ περισσότερο φόρο.
Συγκεκριμένα, από την 01-01-2011 εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων-εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων.
Αυτός ο λογιστικός προσδιορισμός αφορά επαγγελματίες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλές κατηγορίες από τους συνήθεις ύποπτους για φοροδιαφυγή. Για άγνωστους λόγους η κυβέρνηση αποφάσισε να τους “ελέγξει” από το 2011 και μετά δίνοντάς τους μία “ομπρέλα” στην φοροκαταιγίδα.
Διαβάστε επίσης:
Κωδικοποιημένες οι αλλαγές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου