Οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα να ενεργοποιήσουν ένα νέο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να υποστηριχθεί η Ιταλία στις αγορές ώστε η χώρα να μπορέσει να αναχρηματοδοτηθεί με λογικούς όρους, ανέφερε διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ.
Η πιθανότητα αυτή μελετάται από υψηλόβαθμα στελέχη της ευρωζώνης τα οποία μετέχουν στην ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.
“Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός αυτής της ομάδας που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την Ιταλία”, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Μία τέτοια εξέλιξη είναι ικανή να κλονίσει ίσως και να γκρεμίσει το οικοδόμημα της ευρωζώνης μιας και η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα που κατέχει το περίπου 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Η Ιταλία είναι μία από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις παγκοσμίως και μόνο στην Ευρωζώνη κατέχει πάνω από το 20% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ.
Αυτό το γεγονός για την Ελλάδα θα έχει συνέπειες που κανείς προς το παρόν δεν μπορεί να τις καθορίσει. Η Ελλάδα είτε θα παρασυρθεί σε μία γενική επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης εξαιτίας της Ιταλίας ή στη χειρότερη των περιπτώσεων θα αφεθεί στο έλεος ίσως και της χρεοκοπίας, μιας και όλα τα βλέματα πρέπει να στραφούν στην Ιταλία που η κατάρρευσή της σίγουρα θα προκαλέσει παγκόσμιο κραχ.
Η πιθανότητα αυτή μελετάται επί του παρόντος από τα στελέχη της ευρωζώνης που μετέχουν στην ομάδα εργασίας η οποία έχει αναλάβει να προετοιμάσει τη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης. “Είναι σαφές ότι υπάρχουν κάποιοι εντός αυτής της ομάδας που αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να προταθεί ένα τέτοιο σχέδιο για την Ιταλία”, πρόσθεσε η πηγή αυτή.
Το ΕΤΧΣ απέκτησε πρόσφατα νέα εργαλεία σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διάδοση της κρίσης χρέους και σε άλλες χώρες. “Προβλέπεται ότι στο εξής θα μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα στήριξης μιας χώρας για προληπτικούς λόγους” και όχι μόνο “βαριά” προγράμματα διεθνούς δανεισμού προς χώρες που δεν μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν στις αγορές, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, σημείωσε η ίδια πηγή. Αυτή η καινούρια “προληπτική” αρμοδιότητα του ΕΤΧΣ μελετάται να εφαρμοστεί στην Ιταλία.
Το συγκεκριμένο εργαλείο προβλέπει είτε να χορηγούνται πιστωτικές διευκολύνσεις, είτε να επιτρέπεται στο ΕΤΧΣ να επαναγοράζει το δημόσιο χρέος μιας χώρας από τη δευτερογενή αγορά προκειμένου να μην αυξάνονται υπερβολικά τα επιτόκια στις αγορές. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το ΕΤΧΣ θα αντικαθιστούσε επομένως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει αναλάβει από τον Αύγουστο να στηρίζει τη χώρα, προειδοποιώντας όμως ότι δεν θα το κάνει εσαεί. Την ίδια στήριξη προσφέρει η ΕΚΤ και στην Ισπανία, αλλά σύμφωνα με την ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επί του παρόντος δεν εξετάζεται η ενεργοποίηση του ΕΤΧΣ για τη Μαδρίτη.
Η Ιταλία εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο των αγορών και στη Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή φάνηκε πως έχει μπει και στο στόχαστρο και των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι ζητούσαν χτες άμεσα μέτρα από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ήταν τέτοιες οι ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών προς τον Καβαλιέρε που επιστρέφοντας στη Ρώμη συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη έκτακτων μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Η Ρώμη δέχεται πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και ο «καβαλιέρε» πρέπει να επιστρέψει με… αποτελέσματα την Τετάρτη, στη νέα Σύνοδο Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι πιέζουν ασφυκτικά τη Ρώμη να ανακοινώσει ένα χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, μεταξύ άλλων. Αν και απέφυγε την παγκόσμια οικονομική κρίση, η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες, με τα επιτόκια των ομολόγων της να αυξάνονται.
Επενδυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσον είναι “βιώσιμο” το χρέος της Ιταλίας, που ανέρχεται σε 1,9 τρισ. ευρώ, εν μέσω της περαιτέρω επιβράδυνσης της ανάπτυξής της και μιας σειράς σκανδάλων και ενδοκυβερνητικών διενέξεων. Ο Μπερλουσκόνι πάντως επανέλαβε ότι η Ιταλία θα ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της ως το 2013 και θα αρχίσει να μειώνει το χρέος ιδιωτικοποιώντας κρατικούς πόρους.