Οικονομία

Φοβούνται ισπανική γρίπη στη ευρωζώνη – Τρέχουν για την εγγύηση καταθέσεων πριν την κατάρρευση

- Χτυπάει την πόρτα της τρόικας η Ισπανία
- Ψάχνουν κεφάλαια για να σώσουν τις ισπανικές τράπεζες
- Πρόταση για φόρο 1% στις καταθέσεις
- Μπαρνιέ: "Μη σώζετε τις τράπεζες με λεφτά των πολιτών"

Εκείνο που πραγματικά τρομάζει, μετά και το παράδειγμα της Ισπανίας, την ευρωζώνη αυτή τη στιγμή είναι μια διάδοση της κρίσης μέσω κατάρρευσης τραπεζών.

Έτσι μελετάται τώρα ένα σχέδιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αλλά ταυτόχρονα και ελέγχου των τραπεζών μέσω μια τραπεζικής ένωσης.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως “χρειάζεται να υπάρξει εγγύηση καταθέσεων σε ολόκληρη την ευρωζώνη”.

Είναι μια δήλωση που ήρθε αμέσως μετά τη συζήτηση Λαγκάρντ-Ρεν, αλλά και τη συνάντηση Μέρκελ-Μπαρόζο, όπου στην ουσία έγινε και προαναγγελία αποφασιστικών μέτρων στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής προς αυτή την κατεύθυνση στα τέλη Ιουνίου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως πλέον υπάρχει άμεση ανάγκη για την “ένωση τραπεζών”. Όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι με αυτόν τον τρόπο θαα καταστεί δυνατή η εγγύηση των καταθέσεων των Ευρωπαίων και να επιτευχθεί μια στενότερη και αποτελεσματικότερη εποπτεία των κομβικότερων τραπεζών της ΕΕ, ώστε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα να μην απειλείται από ενδεχόμενη χρεοκοπία κάποιας τράπεζας.

Αυτή τη στιγμή αναζητείται ένας τρόπος ώστε μέσα στον Ιούνιο και μέσω του EFSF να βρθούν τα ποσά για την στήριξη των Ισπανικών τραπεζών, ενώ για να βρεθούν τα χρήματα για τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου που θα εγγυάται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τις καταθέσεις μελετάται σχέδιο για την επιβολή φόρου 1% επί των καταθέσων.

Το Βερολίνο και η Άνγκελα Μέρκελ μοιάζουν με την πλάτη στον τοίχο, αφού όλοι πιέζουν για αποφάσεις ΤΩΡΑ αλλά η καγκελαρία αρνείται πεισματικά. Εκείνος που πιέζει περισσότερο απ’ όλους είναι ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος φοβάται άλλωστε ότι έρχεται (ξανά) η σειρά της χώρας του. Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και προτίθεται να “πλευρίσει” κι άλλους ηγέτες κατά τη Σύνοδο της G20.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που επικρατεί στις ΗΠΑ οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, που κάλεσε την ΕΕ να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με μια αίσθηση «κατεπείγοντος» την κρίση στην ευρωζώνη και εξέφρασε την ελπίδα να επιταχυνθεί η ανάληψη δράσης, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Ελπίζουμε να δούμε εσπευσμένες ευρωπαϊκές ενέργειες τις επόμενες εβδομάδες. . . το να υπάρξουν κινήσεις για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα είναι ιδιαίτερης σημασίας σε αυτή τη χρονική περίοδο» είπε ο Τζέι Κάρνεϊ.

Την ίδια ώρα, ο κοινοτικός Επίτροπος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τον ανταγωνισμότην κάλεσε τους ηγέτες της ευρωζώνης να πάρουν άμεσα αποφάσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, αλλά χωρίς αυτό να γίνει, όπως πάντα, με χρήματα των απλών φορολογουμένων.

Ζήτησε αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη και την αποφυγή μελλοντικών σφαλμάτων και «διασώσεων» με χρήματα των φορολογουμένων. «Έχουμε ευθύνη να προετοιμαστούμε για το μέλλον και να διασφαλίσουμε ότι θα αποφύγουμε το λάθος να έχουμε τράπεζες που διασώζονται από τους φορολογούμενους ή να τους επιτρέπουμε να παραμένουν στην αγορά ως ατυχείς νεκροζώντανες τράπεζες», τόνισε ο Μπαρνιέ σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου.

«Υπάρχει πιεστική ανάγκη η ΕΕ να απομακρυνθεί από την «τρέχουσα κατάσταση, στην οποία η μοίρα των δημοσιονομικών είναι συνδεδεμένη σε υπερβολικό βαθμό με εκείνη των τραπεζών», υποστήριξε.

Διαβάστε επίσης:

«Σταματήστε να σώζετε τις τράπεζες με λεφτά των φορολογουμένων!»

Στον Μηχανισμό Στήριξης οδεύει και η Κύπρος – “Δεν θα πάρουμε μέτρα τύπου Ελλάδας” λέει η κυβέρνηση

Υποβάθμισε γερμανικές και αυστριακές τράπεζες η Moody’s

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα