Οικονομία

Γερμανικό “nein” στη στήριξη της Ελλάδας

Μπλόκαρε χθες το βράδυ η Γερμανία το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας στο Eurogrup

και έτσι υπουργοί παρέπεμψαν το θέμα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών στις 25 και 26 του μήνα.

Οι Γερμανοί απέρριψαν το σχέδιο του Όλι Ρεν για παροχή εγγυήσεων από την Κομισιόν και έτσι το μόνο που απομένει τώρα είναι ο διμερής δανεισμός.

Ανοιχτές μένουν τώρα πολλές λεπτομέρειες όπως οι όροι δανεισμού, που με τη Γερμανία να μένει σταθερή στην άρνησή της λόγω εσωτερικών αντιδράσεων ίσως σημάνει όρους παρόμοιους με αυτούς του ΔΝΤ.
Η πιθανότητα προσφυγής της Ελλάδας στον ΔΝΤ παραμένει πάντα στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό (και όχι μόνο) χαρτί της Ελλάδας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup  Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει οικονομική στήριξη εάν τη ζητούσε, αλλά δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, και εκείνος δήλωσε πως η όποια απόφαση θα ληφθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό δείχνει πως υπερίσχυσε τελικά η Γερμανία η οποία ήταν υπέρ μιας πολιτικής απόφασης για την όποια οικονομική στήριξη της Ελλάδας. 

Ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε πάντως πως τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η ελληνική κυβέρνηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και αξιόπιστα, ενώ ο Όλι Ρεν κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας πως με αυτά τα μέτρα θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος κατά 4% φέτος.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση του Επιτρόπου Όλι Ρεν γιά διακρατικά δάνεια ή εγγυήσεις δανείων προς κράτη-μέλη που τα έχουν ανάγκη. Ωστόσο το σχέδιο αυτό δείχνει να προσκρούει στην αντίδραση της Γερμανίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, έναν μηχανισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες δύο επιλογές υπάρχουν εφεξής: είτε η δημιουργία ενός ιδρύματος που θα χορηγεί δάνεια, τα οποία θα χρηματοδοτούν οι ευρωπαϊκές χώρες, είτε ενός ιδρύματος που θα χορηγεί δάνεια που θα χρηματοδοτούνται μέσω ομολόγων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εγγυήσεις των κρατών. Το προς διάθεσιν ποσό θα ανέρχεται σε 20 με 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κοινοτικοί παράγοντες αποδίδουν την αρνητική στάση της Γερμανίας στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός της Α.Μέρκελ. Δεν λείπουν όμως κι εκείνοι που θεωρούν ότι η σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας είναι ένα “κόλπο” γιά να αιφνιδιαστούν οι κερδοσκόποι όποτε αποφασισθεί η ενίσχυση της Ελλάδας, ώστε να μην ακυρώσουν στην πράξη -μέσω των υψηλών επιτοκίων- το όποιο πρόγραμμα.

 

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα