Σάββατο, 23 Νοε.
10oC Αθήνα

Γερμανοί ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε το ευρώ”

Γερμανοί ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε το ευρώ”

” Ή θα συνδέσετε την μοίρα σας με της υπόλοιπης Ευρώπης, θα αναλάβετε το ρίσκο είτε να βουλιάξετε είτε να κολυμπήσετε μαζί, ή να εγκαταλείψετε το ευρώ, γιατί αν φύγετε εσείς, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα βελτιωθούν” γράφει με άρθρο του στους Financial Times ο μεγαλοεπενδυτής George Soros.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : Soros προς Γερμανία: Ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε το €

”Θερμή έκκληση προς την γερμανική κυβέρνηση απευθύνει ο George Soros να αναλάβει να καθοδηγήσει την ευρωζώνη έξω από την ύφεση αυξάνοντας την ανάπτυξη, δημιουργώντας κοινή δημοσιονομική Αρχή και βάζοντας εγγυήσεις για κοινά ομόλογα, ειδάλλως να εγκαταλείψει την νομισματική ένωση για να σώσει το μέλλον της ευρωζώνης.

«Ηγηθείτε ή εγκαταλείψτε: Αυτή είναι η θεμιτή απόφαση που πρέπει να λάβει η Γερμανία», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και φιλάνθρωπος σε συνέντευξή του στους Financial Times. “Ή θα συνδέσετε την μοίρα σας με της υπόλοιπης Ευρώπης, θα αναλάβετε το ρίσκο είτε να βουλιάξετε είτε να κολυμπήσετε μαζί, ή να εγκαταλείψετε το ευρώ, γιατί αν φύγετε εσείς, τα προβλήματα της ευρωζώνης θα βελτιωθούν».

«Επαφίεται εντελώς στην συμπεριφορά της Γερμανίας», πρόσθεσε. «Αν επιμενουν σε ένα πακέτο λιτότητας, επιμονής στην τρέχουσα αποπληθωριστική στάση και δεν υποχωρήσουν, τότε στην ουσία θα ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να εγκαταλείψουν».

Ο κ. Soros, που είναι ένθερμος υποστηριχτής της ευρωπαϊκής ενοποίησης αλλά επικρίνει ανοιχτά την γερμανική στάση στην διαχειριση της κρίσης χρεών της ευρωζώνης από το 2010, χειροκρότησε την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να επιστρέψει με αγορές κρατικών ομολόγων χαρακτηρίζοντάς την «πιο δυναμικό βήμα» από τα προηγούμενα.

«Θα έχει επίδραση,» είπε. «Θα μπορούσε ακόμη και να δημιουργήσει το πεδίο εργασίας για μια λύση. Αλλά είναι προσωρινή λύση, όχι τελική.»

Η ανακοίνωση και μόνο της πιθανότητας παρέμβασης της ΕΚΤ θα μειώσει το “ασφάλιστρο” κινδύνου που πληρώνει η Μαδρίτη για τα ομόλογά της, αλλά δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει το πρόσφατο σπιράλ αποπληθωρισμού, λέει ο κ. Soros. Δεν περιμένει να κάνει η Ισπανία αίτημα βοήθειας «μέχρι να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο».

Το να απαιτούνται σκληρότερα μέτρα λιτότητας από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όμως, θα αυξήσει τον διχασμό ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειολήπτες στην ευρωζώνη. «Είναι ένα βήμα προς το να γίνει πιο μόνιμη η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων».

Ο κ. Soros, 82 ετών, θα εκθεσει τους φόβους του για το πώς ένας τέτοιος διχασμός θα οδηγήσει στην κατάρρευση εντέλει της νομισματικής ένωσης –και της ενιαίας αγοράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα- σε ομιλία που θα παραθέσει την Δευτέρα βράδυ στο Βερολίνο. Έχει επίσης εκδώσει μια μακρά πραγματεία για την «τραγωδία της Ευρώπης» στο τελευταίο τεύχος του New York Review of Books.

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι η προτιμώμενη λύση είναι να εγκαταλείψει η Γερμανία την αποπληθωριστική της στάση και να συμπεριφερθεί ως «φιλάνθρωπος ηγεμόνας» προς τους εταίρους της, αντι να εγκαταλείψει το ευρώ.

«Πολιτικά θα ήταν τεράστιο πλήγμα», δήλωσε. «Όλοι οι φιλοευρωπαϊστές που γνωρίζω σοκάρονται με την ιδέα ότι η Γερμανία θα έπρεπε να εγκαταλείψει το ευρώ. Θα ήταν πολυ πιο επιθυμητό να αλλάξει η Γερμανία στάση. Όταν δουν το κόστος, ίσως θελήσουν να παραμείνουν».

Για να αποφευχθεί η μονιμοποίηση της τρέχουσας αντιπαλότητας ανάμεσα στους πιστωτές και τους δανειολήπτες, θα χρειαστεί μια πλήρης «ευρωπαϊκή δημοσιονομική αρχή» (“European fiscal authority” EFA) ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, που θα αναλάβει τον κίνδυνο του αξιόχρεου για όλα τα κρατικά ομόλογα που θα αγοράζει η ΕΚΤ, δηλώνει.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να στοχεύει σε ονομαστική ανάπτυξη τουλάχιστον 5%, με υψηλότερο πληθωρισμό -για περιορισμένο διαστημα- απ’όσο θα είναι ποτέ έτοιμη να επιτρέψει η γερμανική Bundesbank. Χωρίς την προοπτική της ανάπτυξης, οι δανειολήπτες θα παραμείνουν στην «παγίδα του αποπληθωρισμού» και τελικά θα υποχρεωθούν να χρεοκοπήσουν.

Μια αρχή (EFA) θα αναλάβει τα ταμεία διασώσεων της ευρωζώνης European Financial Stability Facility και European Stability Mechanism και θα καθιερώσει «ταμείο μείωσης χρέους». Αυτό, παρόμοιο με το ταμείο μείωσης χρέους που προτείνει η ομάδα οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης, θα αγοράσει όλα τα κρατικά ομόλογα ευρωζώνης που ξεπερνούν το 60% του ΑΕΠ, το όριο του χρέους στο οποίο υποτίθεται ότι στοχεύουν.

Το ταμείο τότε θα εκδώσει «γραμμάτια μείωσης χρέους» ως κοινή υποχρέωση των κρατών της ευρωζώνης. Ο κ. Soros θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να τα αντιμετωπίζει ως υψηλότερης ποιότητας εγγύηση για να είναι ελκυστικά για τους επενδυτές.

«Εχετε περίπου 700 δισ. ευρώ σε καταθέσεις στην ΕΚΤ που κερδίζουν μηδενικό τόκο», τονίζει. «Αντί να κρατάνε αυτά τα λεφτά στην ΕΚΤ, οι τράπεζες θα τα έβαζαν σε αυτά τα γραμμάτια, που θα έχουν επιτόκιο καλύτερο από το μηδέν».

Στην ιδέα να δοθεί στο χρέος της ευρωζώνης κοινή εγγύηση αντιτίθεται σθεναρά η γερμανική κυβέρνηση. Η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble, συμφωνούν ότι δεν μπορεί να γίνει αν δεν καθιερωθεί μια «δημοσιονομική ένωση» στην Ευρώπη που θα αστυνομεύει την δημοσιονομική πειθαρχία. Πολλοί υποστηρικτές τους απορρίπτουν εντελώς την ιδέα.

«Αν δεν αλλάξουν την άποψή τους για το ευρώ, χωρίς να το θέλουν, σπρώχνουν την Ευρώπη σε μια αφορητη κατάσταση», λέει ο κ. Soros. «Η ουσιαστική μου ανησυχία είναι ότι το ευρώ πλέον θέτει σε κίνδυνο την Ε.Ε. Αν διαλυθεί με τσακωμό, η Ευρώπη θα βρεθεί σε χειροτερη θέση από εκείνη που βρισκόταν πριν την ενοποίηση.»

Τονίζει ότι περιμένει στην Γερμανία θα του επιτεθούν, με τον ισχυρισμό ότι είναι χρηματοπιστωτικός κερδοσκόπος. «Αλλά δεν είμαι μόνο κερδοσκόπος. Ουσιαστικά έχω παραιτηθεί από αυτό. Πιστεύω ότι στην ηλικία μου πρέπει να λες τα πράγματα με το ονομά τους»”.

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

Το Βερολίνο ζητεί να μην χαλαρώσουν οι προσπάθειες μετά τα μέτρα της ΕΚΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε