Οικονομία

Για 10 δισ. ευρώ δε μας… έδωσαν τη δόση – Γιατί “ναυάγησε” το Eurogroup, τι αποκάλυψε η κυβέρνηση – Υποχωρεί το ΔΝΤ για το χρέος

- Η τρόικα ζητούσε μείωση επιτοκίων και για τα δάνεια του EFSF και τα διμερή
- Οι άλλες χώρες αντιδρούσαν γιατί δεν ήξεραν τί κόστος θα έχει αυτό στους προϋπολογισμούς τους
- Το Euroworking Group θα συνεδριάζει συνεχώς μέχρι και την Κυριακή όλα τα σενάρια για το χρέος
- Παρών στο Eurogroup της Δευτέρας και ο πρωθυπουργός που δήλωσε ότι τώρα είναι η σειρά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ
- Τι διεκδικεί η Ελλάδα από τις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Σε θετικό κλίμα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 20-21ης Νοεμβρίου, κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν ότι υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

Όπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, το επίμαχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Στις προτάσεις της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης. Όπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η συζήτηση στο Eurogroup μετατράπηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περίπλοκη τεχνική ανάλυση και σε μακροοικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group), εξετάζοντας τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο στόχος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι να φτάσει τα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020, κάτι στο οποίο εμμένει το ΔΝΤ.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ – ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βάσει των προτάσεων Ρομπάι, στην Ελλάδα αντιστοιχούν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και από το Ταμείο Συνοχής. Επιπλέον, τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη θα είναι της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Σημείωσαν, ωστόσο, ότι το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από τα κοινοτικά κονδύλια της επόμενης επταετίας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους οι οποίοι παραμένουν ακόμη άγνωστοι: από το συνολικό ποσό των δαπανών για την ΕΕ, από το ποσό που θα διατεθεί για την πολιτική Συνοχής και από το αν θα επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Εξάλλου, οι ίδιες πηγές χαρακτήρισαν «δύσκολη» την επίτευξη συμφωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών είναι μεγάλες. Ανέφεραν, ειδικότερα, ότι οι χώρες που είναι καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού πιέζουν για περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών, κατά 50 δισ. ευρώ και υπενθύμισαν ότι η πρόταση του Χ. Ρομπάι προβλέπει μείωση των δαπανών κατά 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σε δύο επίπεδα η μάχη Σαμαρά στις Βρυξέλλες: “Τώρα είναι η σειρά σας να κάνετε το χρέος σας”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα