Site icon NewsIT

Greek House Davos: Άνοιξε τις πύλες το πρώτο ελληνικό σπίτι στο Νταβός για τους διεθνείς επενδυτές

23.05.2022 | 14:58
Greek House Davos: Άνοιξε τις πύλες το πρώτο ελληνικό σπίτι στο Νταβός για τους διεθνείς επενδυτές

Το Greek House Davos, ο οργανισμός προώθησης της Ελλάδας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στο Νταβός της Ελβετίας ξεκίνησε την Κυριακή τις εργασίες του. Το Greek House Davos φιλοξενεί σειρά υψηλού επιπέδου διαλόγων, εκδηλώσεων και συναντήσεων, με τη συμμετοχή συνέδρων και ομιλητών από το Φόρουμ, Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων και εταιρικών ηγετών.

Το άνοιγμα των εργασιών του Greek House Davos την Κυριακή (23.05.2022) έγινε παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη, του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  Ιωάννη Πλακιωτάκη, και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστου Δήμα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, απηύθυνε την κεντρική εναρκτήρια ομιλία με θέμα: «Η Ευρώπη στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο: Το όραμα μιας Ένωσης εδραζόμενης σε αξίες». Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία ενός κοινού μετώπου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση καινοφανών προκλήσεων, όπως η απειλή εξάπλωσης του αναθεωρητικού εθνικισμού στο ευρωπαϊκό έδαφος και η ενεργειακή κρίση, ενώ παράλληλα εστίασε και στην κομβική συμβολή της Ελλάδας στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια περίοδο τεκτονικών αλλαγών.

 Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, σε συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Adgetec Corporation, κ. Mark Mueller-Eberstein, με θέμα «Οι ‘Αμεσες Ξένες Επενδύσεις ως βασικός μοχλός της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», σημείωσε πως η Ελλάδα, χάρη στην πολιτική και ρυθμιστική σταθερότητα, τη στρατηγική θέση της και το άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, επιτυγχάνει την εισροή διεθνών επενδύσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις αποφάσεις παγκόσμιων κολοσσών, όπως ενδεικτικά η Cisco, η Microsoft και η Pfizer, να επενδύσουν στη χώρα. Κατά τον κ. Γεωργιάδη, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά ένα μείζονος σημασίας εργαλείο για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, τη στιγμή μάλιστα που έχει καταστεί κατανοητό πως η επενδυτική δραστηριότητα συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία.

 Στη συζήτηση «Industry 4.0: Ψηφιακός μετασχηματισμός – αξιοποιώντας τη δυναμική του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας σε έναν διασυνδεδεμένο κόσμο», μαζί με την Συνιδρύτρια και Επικεφαλής Ανάπτυξης της Proxi.co, κα. Lacey Hunter, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Τεχνολογία, κ. Χρίστος Δήμας, παρουσίασε το έργο της Ελληνικής Κυβέρνησης σε σχέση με την καταγραφή και, πρωτίστως, ανάπτυξη του ελληνικού start-up οικοσυστήματος, με έμφαση στο Elevate Greece και τη δυνατότητα πρόσβασης σε διεθνή χρηματοδότηση. Τόνισε, ακόμη, ότι στο πλάνο επανατοποθέτησης της Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, ανοίγοντας παράλληλα πολλές θέσεις εργασίας. 

Στην ενότητα «Προώθηση της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα: επιταχύνοντας πολιτικές βιωσιμότητας και συνεργασίες», συμμετείχαν με ομιλία ο κ. Πέτρος Τζαβέλλας, Αντιπροέδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), και η κα. Stella Thomas, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Global Water Fund.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version