Οικονομία

H Citigroup ”αναβαθμίζει” την Ελλάδα – Grexit τέλος!

"Παρά το γεγονός υπάρχουν ακόμα φόβοι για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ τα επόμενα λίγα χρόνια, έχουμε αφαιρέσει το "Grexit" από το βασικό μας σενάριο το 2014" εκτιμάει πλέον η Citigroup που εμμέσως έτσι αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία αλλά και αναγνωρίζει το λάθος της για επιστροφή στη δραχμή.

Η κυριότερη διακαιολογία της Citigroup για την ”τούμπα” της είναι η πολιτική εκτίμηση που κάνει η υπεύθυνη ανάλυσης για την Ελλάδα.
”Ο κυβερνητικός συνασπισμός φαίνεται λιγότερο εύθραυστος από ότι εθεωρείτο μέχρι σήμερα και με τις νομοθετικές δράσεις για το 2013 πίσω μας, δεν βλέπουμε σημαντικές πιέσεις στο συνασπισμό στο εγγύς μέλλον”

Ο δεύτερος λόγος που η Citigroup αλλάζει τη στάση της για το Grexit είναι η εκτίμηση πως η κοινωνική αναταραχή έχει συγκρατηθεί μέχρι στιγμής.
“Παρά τη σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου, η κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση παραμένει συγκρατημένη μέχρι σήμερα, παρόλο που οι κίνδυνοι μιας απότομης έκρηξης παραμένουν”.

Η τρίτη δικαιολογία ”πατάει” σε οικονομικά κριτήρια.Δηλαδή ο διεθνής οίκος εκτιμάει πως τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί και έχουν επιτευχθεί, και σε περιπτώσεις έχουν ξεπεραστεί, οι στόχοι του προγράμματος, εκτός από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Σταθερή παραμένει η άποψη της Citigroup για το ελληνικό δημόσιο χρέος που το χαρακτηρίζει ως μη βιώσιμο.
“Ακόμα κι αν το Grexit δεν είναι πλέον σενάριο μας, δεν έχουμε αλλάξει την άποψή μας σχετικά με τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους. Παρά την τεράστια δημοσιονομική εξυγίανση κατά τα τελευταία τρία χρόνια, το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι κοντά σε μια βιώσιμη θέση ακόμα. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε στο 156,7% του ΑΕΠ το 2012, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί και πάλι γύρω στο 180% στο τέλος του τρέχοντος έτους και κοντά στο 200% μέχρι το 2014 σύμφωνα με τις προβλέψεις μας.Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο κατά την άποψή μας, λόγω της αδυναμίας της οικονομίας και η περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται αναπόφευκτη”.

Το συμπέρασμα πάντως της ανάλυσης είναι πως η ανάκαμψη δεν είναι κοντά αφού παρά την ελαφρώς καλύτερη προοπτική στα πολιτικά και δημοσιονομικά μέτωπα, η ελληνική οικονομία παραμένει βυθισμένη σε βαθιά ύφεση.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα