Οικονομία

H Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε κατά 1 βαθμίδα το αξιόχρεο της Ελλάδας κι έτσι η ελληνική οικονομία απέχει, πλέον, μόλις ένα «σκαλοπάτι» από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το βασικό στοιχείο, που οδήγησε στην απόφαση αναβάθμισης του αξιόχρεου, είναι οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης της Ελλάδας, βάσει του πλάνου των μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται.

Επιπλέον, σε αντίθεση π.χ. με το ΔΝΤ που έδειξε να αγνοεί τις θετικές συνέπειες από το «πακέτο» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, αναγνωρίζεται η πρόσθετη δυναμική που δίνει στην Ελλάδα, έτσι ώστε να κάνει το άλμα προς τα εμπρός.

Αναφορά γίνεται, επίσης, στην προσήλωση προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και στη σταθερή μείωση των κόκκινων δανείων, παρά τους προβληματισμούς που γεννά η νέα κρίση. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω διασφαλίζει, άλλωστε, μεσομακροπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του πολύ υψηλού χρέους, που έχει, όμως, σαφώς καλύτερο προφίλ από τα αντίστοιχα των εταίρων μας στη Ν. Ευρώπη.

Στρατηγικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Μπέσεντ (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ασήμαντο το χρηματιστηριακό sell off εξαιτίας των δασμών – «Δεν είμαστε εστιασμένοι στη Wall Street»
«Η Wall Street τα πάει περίφημα, μπορεί να συνεχίσει να τα πηγαίνει περίφημα, αλλά έχουμε επικεντρωθεί στις μικρές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ
Ο Σκοτ Μπέσεντ