Σάββατο, 6 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Η ΔΕΠΑ ζητά μείωση τιμών από την Gazprom σύμφωνα με το Reuters

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Να μειώσει τις τιμές της κατά ένα πέμπτο περίπου ζήτησε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) από τη ρωσική Gazprom ώστε να μπορούν να πληρώνουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι η ΔΕΠΑ και η Gazprom βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την επίτευξη διακανονισμού. Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους η ελληνική πλευρά ίσως προσφύγει σε διαιτησία.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει εξάλλου ότι η ΔΕΠΑ θα ζητούσε χαμηλότερες τιμές από την Gazprom, ωστόσο δεν είχαν αποκαλύψει το ποσοστό της έκπτωσης που θα επιδιωκόταν.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Gazprom, ήδη αναθεωρεί συμβόλαια πελατών της στην Ευρώπη, από όπου αντλεί το 55% περίπου των εσόδων της, επιστρέφοντας μάλιστα και ποσά προκειμένου να μην χάσει πελάτες.

Η Gazprom είναι ο μεγαλύτερος πάροχος της ΔΕΠΑ και η σύμβαση λήγει στα τέλη του 2016, ενώ το πιθανότεροι είναι να επεκταθεί. Επίσης, η ΔΕΠΑ το 2011 εξασφάλισε έκπτωση της τάξεως του 7% από την Gazprom, ωστόσο, τώρα επιδιώκει ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση.

20% υψηλότερη τιμή πληρώνει η Ελλάδα σε σχέση με χώρες της δυτικής Ευρώπης

Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, η ΔΕΠΑ πληρώνει στην Gazprom περίπου 470 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή μία τιμή κατά 20% υψηλότερη από άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης όπως π.χ τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Από την οπτική γωνία της Gazprom, η Ελλάδα αποτελεί αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, γι’ αυτό και οι χρεώσεις είναι υψηλότερες σε σχέση με τη Δύση, ενώ Έλληνες αξιωματούχοι λένε πως οι Ρώσοι χρεώνουν την Ελλάδα παραπάνω γιατί είναι μικρή αγορά.

Πιέσεις για μείωση τιμών από τους πελάτες της στην Ελλάδα δέχεται η ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ δέχεται έντονες πιέσεις για μείωση τιμών από τους πελάτες της στην Ελλάδα οι οποίοι προσπαθούν να ανταπεξέλοθουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι χαμηλότερες τιμές ίσως βελτιώσουν και τις προοπτικές αποκρατικοποίησης της εταιρίας

Οι χαμηλότερες τιμές προμήθειας ίσως βελτιώσουν και τις προοπτικές αποκρατικοποίησης της εταιρίας μετά το “ναυάγιο” του περασμένου Ιουνίου, ενώ κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι ο νέος διαγωνισμός, που αναμένεται να προκηρυχθεί τους επόμενους μήνες, θα γίνει υπό ευνοϊκότερες συνθήκες.

Οι οφειλές των ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να πέσουν στα 150 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαπραγματεύσεις ΔΕΠΑ – Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Επιστολή Σαμαρά σε Πούτιν: Κάντε μας έκπτωση στο φυσικό αέριο

Ναι, από το ΤΑΙΠΕΔ στην αγορά της ΔΕΣΦΑ από τη Socar

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε