Τρίτη, 5 Νοε.
17oC Αθήνα

Η ΕΚΤ οφείλει να βοηθήσει τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νότου”

Η ΕΚΤ οφείλει να βοηθήσει τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Νότου”

Οι Financial Times απαιτούν από την ΕΚΤ να ρίξει χρήματα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν η μία μετά την άλλη με ανυπολόγιστες συνέπειες καθώς δημιουργούν το 75% των θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η ΕΚΤ οφείλει να βοηθήσει τις ΜμΕ – Οι προτάσεις για το Νότο

Oι κεντρικοί τραπεζίτες της Φρανκφούρτης το ξανασκέφτηκαν, όσον αφορά τις προσπάθειες να μειωθεί η πιστωτική αποστράγγιση στην ευρωζώνη. Στις αρχές της άνοιξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πέταξε την ιδέα ενός σχεδίου που θα στόχευε απευθείας στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτή την εβδομάδα, υποχώρησε από την ιδέα της παρέμβασης σε μεγάλη κλίμακα.

Είναι θλιβερή απόφαση. Εδώ και καιρό είναι ξεκάθαρο ότι σε κάποια τμήματα της νομισματικής ενοποίησης, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης έχει διαλύσει. Τα υπερ-φθηνά επιτόκια που δρομολογεί η Φρανκφούρτη δεν φτάνουν σε επιχειρήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Η πιστωτική αποστράγγιση υποχρεώνει χιλιάδες ΜμΕ να κλείσουν, με καταστροφικές επιπτώσεις στην εγχώρια απασχόληση. Οι μικρότερες επιχειρήσεις, δημιουργούν το 75% των θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη.

Η ΕΚΤ πιστεύει τώρα ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει την πιστωτική αποστράγγιση είναι να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν επαρκή κεφαλαιοποίηση. Τα μάτια των κεντρικών τραπεζιτών είναι επικεντρωμένα στην επιθεώρηση των μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης, την οποία η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει πριν γίνει ο μόνος επόπτης τους, τον επόμενο χρόνο.

Η εξασφάλιση ότι αυτές οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια, είναι προϋπόθεση για να επεκτείνουν τον δανεισμό προς τις ΜμΕ. Για αυτό και χρειάζεται η ενδελεχής μελέτη. Ομως οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης δεν δανείζονται μόνο από τις μεγαλύτερες τράπεζες. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν θα έχει μεγάλη βαρύτητα στο πόσα κεφάλαια θα πρέπει να διαθέτουν οι μικρότερες τράπεζες, αυτό δύσκολα θα λύσει το πρόβλημα.

Περιμένοντας όμως μέχρι το 2014, η ΕΚΤ χάνει πολύτιμο χρόνο. Χρειάζεται άμεσα δράση για να βοηθηθούν οι ΜμΕ. Μια ιδέα θα ήταν να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα παρόμοιο με το βρετανικό Σχέδιο Χρηματοδότησης για Δανεισμό, όπου οι τράπεζες λαμβάνουν φθηνά δάνεια με αντάλλαγμα την διεύρυνση των δανείων προς τις ΜμΕ. Πάντως τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα από την Bank of England, δείχνουν ότι αυτή η στρατηγική δεν έχει ακόμη αποδώσει εμφανώς.

Μια πιο αποτελεσματική πορεία δράσης ίσως θα ήταν να αγοράσει η ΕΚΤ «πακέτα» από δάνεια σε ΜμΕ απευθείας. Αν και είναι πολύ δραστικό, πάντως νομιμοποιείται με βάση τις αρμοδιότητες της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες απαγορεύουν την χρηματοδότηση με κεφάλαια των κρατών, αλλά δεν αποκλείουν τις αγορές εταιρικών χρεών. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μοιραστούν ένα κομμάτι αυτού του πιστωτικού κινδύνου. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας πιο ελαστικής χρήσης του European Stability Mechanism.

Η πιστωτική πολιτική, από μόνη της, δεν θα σώσει τις ΜμΕ που πλήττονται από την κρίση. Η βελτίωση της ζήτησης, με αποκλιμάκωση της λιτότητας σε όλη την ευρωζώνη, είναι πιο σημαντική. Αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα υπέρ της αδράνειας. Υπό τον κ. Draghi, η ΕΚΤ έχει εισέλθει με δυναμισμό στην πραγματικότητα της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Δεν πρέπει να υποχωρήσει τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε