Πέμπτη, 4 Ιουλ.
29oC Αθήνα

Η Ελλάδα ξανά στις αγορές: Μετά την εξορία, το στοίχημα των 2,5 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα ξανά στις αγορές: Μετά την εξορία, το στοίχημα των 2,5 δισ. ευρώ

Το τέλος της «εξορίας» της Ελλάδας από τις αγορές έφτασε μετά από τέσσερα χρόνια και σήμερα στις 11:00 ώρα Ελλάδας (09:00 Λονδίνου) ανοίγει το βιβλίο των προσφορών για το ελληνικό πενταετές ομόλογο των 2,5 δισ. ευρώ. Πού θα κυμανθεί το επιτόκιο.

Ήταν Απρίλιος του 2010 όταν οι αγορές έκλεισαν κάθε… πόρτα στην Ελλάδα, σπρώχνοντας τη χώρα στην αγκαλιά των δανειστών. Τέσσερα χρόνια μετά, πάλι Απρίλιο, η Ελλάδα βγαίνει από την «εξορία» της και εκδίδει πενταετές ομόλογο (υπό βρετανικό δίκαιο) για να δανειστεί τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι ο στόχος και το στοίχημα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά η Αθήνα είναι αισιόδοξη πως θα πάρει πολλά περισσότερα.

Το βιβλίο των προσφορών πρόκειται να ανοίξει σήμερα στις 09:00 ώρα Λονδίνου (11:00 Ελλάδας) και επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο θα μπορούν να εγγραφούν για να δανείσουν την Ελλάδα. Αν η προσφορά είναι αυτή που εύχονται και περιμένουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείεται το βιβλίο να κλείσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το πόσο θα είναι αυτό, αν θα είναι ώρες ή… λεπτά, εξαρτάται από τις προσφορές.

Οι «προεγγραφές» έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσφορά που θα υπάρξει θα είναι αυτή που θα καθορίσει ακόμη και το επιτόκιο (κάπου λίγο πάνω από το 5% ελπίζει η κυβέρνηση) αλλά και το κεφάλαιο που θα δανειστεί η Ελλάδα. Οι έως τώρα προεγγραφές, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερκαλύπτουν κατά 5 φορές το ζητούμενο πόσο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι προεγγραφές των διεθνών επενδυτών στους οποίους απευθύνθηκε μέσω της ανακοίνωσης του ΟΔΔΗΧ, η ελληνική κυβέρνηση, υποδηλώνουν ζωηρό ενδιαφέρον και αγγίζουν υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού κατά περίπου 3,5 φορές, γεγονός, που εφόσον επιβεβαιωθεί σήμερα θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τα πρώτα μηνύματα που υπάρχουν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού θεωρούνται ενθαρρυντικά, με τις πληροφορίες να ανεβάζουν το ποσό δανεισμού, από πολλούς επενδυτές, ακόμη και στα 13 με 16 δισ. ευρώ
Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, τότε θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως αγορών η εξορία της Ελλάδας πλησιάζει στο τέλος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας – Αυτοκίνητο με 75 κιλά ΤΝΤ εξερράγη στην οδό Αμερικής – Ο Χριστόδουλος Ξηρός πίσω από την επίθεση;

Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές

Είναι γεγονός! Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – ΥΠΟΙΚ: Δόθηκε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση

Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές – Όλα τα βήματα που θα ακολουθηθούν – Όλες οι λεπτομέρειες της έκδοσης του 5ετους ομολόγου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε