Οικονομία

Η Γερμανία πρέπει να πει το “ναι” στην ανάπτυξη”

Σύμφωνα με τους Financial Times το σύμφωνο ανάπτυξης που προτείνει ο François Hollande σημαίνει κυρίως έκδοση ευρωομολόγων και επενδύσεις από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Ο François Hollande, το «φαβορί» στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, κλιμάκωσε την εκστρατεία ανάληψης νέων πρωτοβουλιών ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, δηλώνοντας ότι η Γερμανία οφείλει να αποδεχτεί πως ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην ευρωζώνη, είναι αυτός.

Στην συνέντευξή του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος «ακόνισε» τον λόγο του, σε μια εμφανή αντίδραση στην μεγάλη ψήφο που έλαβαν στον πρώτο γύρο των εκλογών οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς και της άκρας αριστεράς, που επιτέθηκαν στις πολιτικές λιτότητας τις οποίες επιβάλλει το Βερολίνο.

Ζήτησε μια «νέα Ευρώπη» που θα στηρίξει «την αλληλεγγύη, την πρόοδο και την προστασία» και έκρουσε τον κώδωνα για το χάσμα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν πούμε ότι η Γερμανία θα πληρώσει για να καλύψει τα χρέη και τα ελλείμματα, αντιλαμβάνομαι το να αντισταθούν. Ο καθένας πρέπει να κάνει την δική του προσπάθεια στα δημοσιονομικά του… Όμως η Γερμανία πρέπει να καταλάβει ότι είναι η ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να λύσουμε μεγάλο κομμάτι των προβλημάτων μας.»

Ο κ. Hollande είπε ότι, αν επικρατήσει του Προέδρου Nicolas Sarkozy στον τελικό γύρο της 6ης Μαΐου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα αποτανθεί σε όλους τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ζητώντας να προστεθεί σύμφωνο ανάπτυξης στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, και διάλογος με την ΕΚΤ για το πώς θα χρηματοδοτηθεί «η πραγματική οικονομία».

Οι αγορές έχουν ταραχθεί με την προοπτική νίκης του κ. Hollande, φοβούμενες ότι η άρνησή του να επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ, αν δεν γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του, θα προκαλέσει νέο κύκλο απροθυμίας μείωσης των ελλειμμάτων στην ευρωζώνη.

Οι αξιωματούχοι της Γερμανίας, που έπεισαν 24 άλλους εταίρους της Ε.Ε. να υπογράψουν το δημοσιονομικό σύμφωνο, επιμένουν ότι δεν θα γίνει αναδιαπραγμάτευση της συνθήκης. Έχει ήδη επικυρωθεί από σειρά κρατών και θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ιρλανδία στις 31 Μαΐου.

Ο κ. Hollande επανέλαβε ότι η Γαλλία υπό την ηγεσία του δεν θα επικυρώσει το δημοσιονομικό σύμφωνο, χωρίς μεταβολές. Όμως, όπως άφησε να εννοηθεί ο στενός του συνεργάτης κ. Michel Sapin σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο κ. Hollande ίσως συμβιβαστεί με μια προσθήκη για την ανάπτυξη αντί να απαιτήσει πλήρη αλλαγή.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν διαβλέπει σύγκρουση με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, ο κ. Hollande είπε: «Θα ανοίξω την συζήτηση αποφασιστικά και φιλικά με την κα Merkel.”

Ο κ. Hollande ισχυρίστηκε ότι «πολλοί» Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν τις γαλλικές εκλογές για να συνταχθούν με τις απόψεις του. Ισχυρίστηκε ότι έχει την υποστήριξη του διοικητή της ΕΚΤ, κ. Mario Draghi, ο οποίος επίσης ζήτησε «σύμφωνο ανάπτυξης» αν και, όπως και η κα Merkel, τόνισε ότι είναι απαραίτητο οι χώρες να επιμείνουν με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το σύμφωνο ανάπτυξης που προτείνει ο κ. Hollande θα εμπεριέχει τέσσερα στοιχεία. Ένα, την κοινή έκδοση ευρωομόλογων «όχι για να γίνει αμοιβαίο το χρέος, αλλά για να χρηματοδοτηθούν υποδομές, βιομηχανικές επενδύσεις και απασχόληση». Δεύτερον, πρόσθετες επενδύσεις από τον επενδυτικό βραχίονα της ΕΕ, την European Investment Bank. Τρίτον την επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών από τα μέλη εκείνα που θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν για έργα ανάπτυξης. Τέλος, την πιο αποδοτική χρήση των διαρθρωτικών ή περιφερειακών προγραμμάτων ανάπτυξης”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα