Κυριακή, 3 Νοε.
16oC Αθήνα

Η Κομισιόν θα κλείνει τράπεζες – Το μυστικό σχέδιο”

Η Κομισιόν θα κλείνει τράπεζες – Το μυστικό σχέδιο”

Οι Financial Times αποκαλύπτουν το σχέδιο βάση του οποίου ”το δικαίωμα επιβολής διακοπής της λειτουργίας των τραπεζών θα συγκεντρωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή’‘.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Η Κομισιόν θέλει την εξουσία για τραπεζικές εκκαθαρίσεις – Το μυστικό σχέδιο

”Οι Βρυξέλλες θα καταθέσουν πρόταση, που δίνει στην ίδια την Κομισιόν την αρμοδιότητα εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών, σε ένα σχέδιο τραπεζικής ενοποίησης χωρίς συμβιβασμούς, που δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις νομικές και πολιτικές επιφυλάξεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την περίληψη της πρότασης «ενιαίου μηχανισμού εκκαθαρίσεων» που εξασφάλισαν οι Financial Times, το δικαίωμα επιβολής διακοπής της λειτουργίας των τραπεζών θα συγκεντρωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες θα έχουν την δυνατότητα να υπερκεράσουν την εθνική εξουσία της χώρας όπου ανήκει η τράπεζα και να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από έναν κοινό λογαριασμό.

Το προσχέδιο πρόκειται να κοινοποιηθεί μέσα στον μήνα. Αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν συγκεχυμένες, η έκθεση που λειτουργεί ως βάση συζήτησης και δόθηκε στους Επιτρόπους για διαβούλευση, υποδεικνύει ότι οι Βρυξέλλες δεν περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους, προκειμένου να «συμμορφωθούν» με τις γερμανικές αντιρρήσεις.

Στην έκθεση τίθεται το επιχειρημα ότι «η Κομισιόν είναι ο θεσμός με την καλύτερη θέση ώστε να υιοθετήσει όλες τις αποφάσεις που σχετίζονται με την εκκαθάριση, με διακριτικο τρόπο». Ένα νεοσύστατο σώμα εκκαθαρίσεων θα προετοιμάζει, θα προτείνει και θα επιβάλλει τις αποφάσεις μέσω ενός εκτελεστικού συμβουλίου –στο οποίο θα κυριαρχούν οι άνθρωποι της Κομισιόν και της ΕΚΤ και όχι των κρατών μελών.

«Οι δομές και οι κανόνες αποφάσεων αυτού του σώματος, θα διασφαλίζουν την δυνατότητα της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων και της κατάλληλης συμμετοχής όλων των κρατών-μελών που εμπλέκονται, χωρίς όμως να τους παραδίδεται δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις», σχολιάζεται στο κείμενο.

Η Κομισιόν θέλει η Αρχή Εκκαθαρίσεων «να είναι εξοπλισμένη με ενιαίο ταμείο τραπεζικών εκκαθαρίσεων». Το ταμείο θα έχει την δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές, χρησιμοποιώντας τα «ενεργητικά των τραπεζών της ευρωζώνης» ως εγγυήσεις και ως δικλείδες ασφαλείας.

«Θα δημιουργηθούν έτσι σημαντικές συνέργειες και θα ενισχυθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, γινόμενη καλύτερη από ένα απλό δίκτυο εθνικών ταμείων εκκαθαρίσεων, καθώς θα συγκεντρώνει πόρους από όλες και για όλες τις τράπεζες», αναφέρεται στην έκθεση.

Μια από τις λίγες παραχωρήσεις προς το Βερολίνο, είναι η διαχείριση των αποφάσεων εκκαθαρίσεων. Από την στιγμή που η Κομισιόν θα αποφασίσει ότι μια τράπεζα πρέπει να κλείσει, την εκκαθάρισή της θα εφαρμόζουν τα κράτη μέλη «υπό την εποπτεία του κεντρικού οργάνου.»

Ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, αιφνιδίασαν πολλούς παρατηρητές την περασμένη εβδομάδα, όταν κατέληξαν σε μεταξύ τους συμφωνία για ένα νέο σύστημα τραπεζικών διασώσεων, που δείχνει λιγοτερο φιλόδοξο απ’όσο θα ήθελε είτε η Κομισιόν, είτε η ΕΚΤ.

Στην «συνεισφορά» των 9 σελίδων, οι δύο ηγέτες ζητούν να λειτουργεί το σύστημα ένα «συμβούλιο εκκαθαρίσεων» που θα απαρτίζεται από εθνικές αρχές και όχι μια ενιαία εποπτεία της ΕΕ που θα έχει την εξουσία να επιβάλλει από μόνη της αναδιοργάνωση και ανακεφαλαίωση σε ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η Γερμανία είναι ενάντια σε μια τέτοια συγκέντρωση, καθώς θεωρεί ότι παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, δίνοντας στις Βρυξέλλες περισσότερες εξουσίες στο κλείσιμο τραπεζών και την κατάσχεση ενεργητικών, από όσες επιτρέπεται νομίμως. Η Γαλλία είε στο παρελθόν συνταχθεί με την ΕΚΤ και την Κομισιόν –που παραθέτουν νομικούς συμβούλους οι οποίοι λένε ότι οι ισχύουσες συνθήκες τις καλύπτουν επαρκώς.

Επιπλέον, ο κ. Holland και η κα Merkel είπαν ότι η νέα αρχή τραπεζικών εκκαθαρίσεων, πιθανόν εντέλει να γίνει τμήμα του European Stability Mechanism, του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης. Η διαδικασία ψηφοφοριών στο ESM δίνει δικαίωμα βέτο στις τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία”.

Διαβάστε επίσης: 

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε