Οικονομία

Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει πως πέρασε η κρίση”

''Θα ήταν τραγωδία αν η επιστροφή της στις αγορές χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων. Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα πριν βγει οριστικά από την κρίση που την οδήγησε στο χάος'' εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ Αριαν, αποκαλούμενος ως γκουρού στις αγορές ομολόγων.

Ελάχιστοι στον πλανήτη γνωρίζουν τις αγορές ομολόγων τόσο καλά όπως ο Μοχάμεντ Ελ Αριαν, που χρυσοπληρώνεται για τις εκτιμήσεις του.Δεν είναι τυχαίο πως ο άνθρωπος αυτός ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής της εταιρείας κολοσσού PIMCO και τώρα είναι διευθύνων σύμβουλος στην επίσης τεράστια εταιρεία Allianz.

Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο 27% και αυτή των νέων στο 58%, λίγοι είναι τόσο ανόητοι ώστε να συγχέουν την πιθανή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με ξεκάθαρο σημάδι για την οικονομία

Διαβάστε λοιπόν τι αναφέρει ο Μοχάμεντ Ελ Αριαν για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σε άρθρο του στο Fortune.

”Η ελληνική κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη αναταραχή αυτή την εβδομάδα όταν ανακοίνωσε πως επιστρέφει σύντομα στις αγορές. Και δικαίως.Είναι μεγάλη υπόθεση για μια χώρα που έχει υποστεί αναδιάρθρωση χρέους και έχει επιβάλλει ζημιές στους επενδυτές της να ανακτά την πρόσβαση στις αγορές μέσω της πρώτης εθελοντικής έκδοσης ομολόγου.

ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού, στο ότι η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές μάλλον θα εμποδίσει παρά θα στηρίξει την ανολοκλήρωτη μέχρι στιγμής μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας

Με την ανεργία στην Ελλάδα να βρίσκεται σκαρφαλωμένη στο 27% και αυτή των νέων στο 58%, λίγοι είναι τόσο ανόητοι ώστε να συγχέουν την πιθανή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές με ξεκάθαρο σημάδι για την οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού, στο ότι η ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές μάλλον θα εμποδίσει παρά θα στηρίξει την ανολοκλήρωτη μέχρι στιγμής μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι αποτέλεσμα της πολυετούς προσπάθειας της χώρας για την αντιμετώπιση των οικονομικών ανισορροπιών αλλά και της στήριξης των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πολύ πρόθυμη να διαπραγματευτεί ένα τρίτο πακέτο, καθώς μπαίνει στον «πειρασμό» να χρησιμοποιήσει την ανάκτηση της πρόσβασής της στις αγορές για να μειώσει την εξάρτησή της από τον επίσημο δανεισμό και τους όρους που αυτός συνεπάγεται.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι ωστόσο που μια τέτοια προσέγγιση μπορεί να αποδειχθεί κοντόφθαλμη για την Ελλάδα δημιουργώντας κινδύνους για όσους επενδύσουν στα νέα ομόλογα.

Πρώτον παρά την αξιοσημείωτη πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το τελευταίο διάστημα, αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δανειστεί με ένα επιτόκιο λίγο χαμηλότερο από το 7%, ήτοι σε επίπεδα που θεωρούνται μη βιώσιμα για το χρέος. Επίσης, πρόκειται για πολλαπλάσιο κόστος δανεισμού σε σχέση με το επιτόκιο που προσφέρει στην Ελλάδα ο επίσημος τομέας.

Δεύτερον, το χρέος της Ελλάδας παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και πλέον έχει γίνει λιγότερο ευέλικτο, καθώς είναι δύσκολο να υποστεί νέα αναδιάρθρωση δεδομένου του ότι πλέον το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στον επίσημο τομέα.

Τρίτον, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει αναιμική.

Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμα πριν βγει οριστικά από την κρίση που την οδήγησε στο χάος. Θα ήταν τραγωδία αν η επιστροφή της στις αγορές χρησιμοποιούνταν ως δικαιολογία για την καθυστέρηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Capital

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα