Σύμφωνα τόσο με τους Financial Times όσο και με το Reuters υπάρχει μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την μεταβίβαση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ακινήτων του Δημοσίου σε μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο.
Όμως ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν έσπευσε να το διαψεύσει. Τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Επιτροπή, ούτε από το Eurogroup, τόνισε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ.
Βέβαια, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά… Και τέτοια δημοσιεύματα όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν δεν βλέουν τυχαία το φως της δημοσιότητας. Αν διαβάσει κανείς πίσω από τις λέξεις θα διαπιστώσει ότι ο κ. Ο’ Κόνορ, δεν είπε ότι δεν θα γίνει τέτοια πρόταση, αλλά είπε ότι Κομισιόν και Eurogroup δεν έχουν κατασταλάξει πως θα γίνουν και πως θα είναι η διαχείριση των αποκρατικοποιήσεων.
Στην ουσία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός μηχανισμού διαχείρισης της ελληνικής περιουσίας σε δύο επίπεδα, με την κυριότητα του Ταμείου να παραμένει σε ελληνικά «χέρια» και την παράλληλη δημιουργία ενός μηχανισμού διαχείρισης στο εξωτερικό.
Όπως τόνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος, η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Νωρίτερα και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters και η εφημερίδα Financial Times, μετέδωσαν ότι η τρόικα σχεδιάζει να πιέσει την Αθήνα από τον Σεπτέμβριο να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, ειδικότερα ακίνητα, σε μια εταιρία συμμετοχών την οποία θα διαχειρίζεται η ευρωζώνη προκειμένου να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η διεθνής τρόικα των πιστωτών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρόκειται να προτείνει στην κυβέρνηση της Ελλάδας να δημιουργηθεί μια εταιρία η οποία θα ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά θα διοικείται από ξένους ειδικούς και θα έχει έδρα εκτός Ελλάδας, κάτι το οποίο είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια.
Η κίνηση αυτή θα στόχευε να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία στην οποία αποδίδεται η καθυστέρηση στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποπληρωμή μέρους του χρέους της Ελλάδας, κατά το ίδιο δημοσίευμα. Στόχος θα είναι «να μεγιστοποιήσει την αξία των κρατικών ακινήτων στην Ελλάδα κάνοντάς τα πιο ελκυστικά για τους επενδυτές», όπως είπε στο Reuters πηγή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η πηγή αυτή επισήμανε πως η πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί και εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Η πηγή του ΕΜΣ ανέφερε ακόμα στο Reuters πως στόχος είναι «να δημιουργηθούν πόροι ώστε να υποστηριχθεί η ανάπτυξη της Ελλάδας και αυτή να βοηθηθεί να αποπληρώσει το χρέος της ταχύτερα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρεν: Τον Σεπτέμβριο αποφασίζουμε την επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα
Και επισήμως η τρόικα βάζει στο τραπέζι τους πλειστηριασμούς
Η τρόικα επιμένει στην αρπαγή της ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
500.000 τρέμουν για τη φορολογική δήλωση – Καμία παράταση λέει η κυβέρνηση
Spiegel: Ανίκανοι οι Έλληνες πολιτικοί να κάνουν μεταρρυθμίσεις, χωρίς τις πιέσεις της Τρόικας
“Δίκαιη λύση η επιμήκυνση για την αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας”