Πέμπτη, 4 Ιουλ.
25oC Αθήνα

Η επιστροφή στις αγορές δεν είναι επιστροφή στην ομαλότητα

Η επιστροφή στις αγορές δεν είναι επιστροφή στην ομαλότητα

”Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Κανένα από αυτά δεν επαληθεύτηκε. Δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές” αναφέρει ο γερμανικός τύπος.

«Μετά από τρία χρόνια, στα οποία υλοποίησε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ελπίζει ότι οι κεφαλαιαγορές είναι διατεθειμένες να διαθέσουν στο κράτος μακροπρόθεσμα δάνεια», επισημαίνει η Süddeutsche Zeitung, προσθέτοντας ότι τα επιτόκια για ελληνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας έπεσαν από το 8 στο 6%.
«Είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θεωρούν πλέον τόσο επικίνδυνα τα ελληνικά ομόλογα. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο από τότε που άρχισε η κλιμάκωση της κρίσης πριν από πέντε χρόνια», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σε σχετικό ρεπορτάζ στην Die Welt, γίνεται αναφορά στις απόψεις του Άλαν φον Μέρεν, επικεφαλής αναλυτή της Danske Bank A/S της Κοπεγχάγης, ο οποίος τονίζει: “Οι Έλληνες αξιοποιούν τη βελτιωμένη τους αξιοπιστία στην Ευρώπη”. Και ο αναλυτής συνεχίζει: “Πρόκειται για ένα καλό παράδειγμα βελτίωσης των πραγμάτων. Φυσικά και δεν έχουν επιλυθεί όλα τα προβλήματα”.

«Δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα» η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές, εκτιμά στην ίδια εφημερίδα η αναλύτρια Κέρστιν Γκάμελιν, εξηγώντας ότι «ομαλή είναι μια κατάσταση όταν μια χώρα που θέλει να λάβει δάνεια μπορεί να επιλέξει τον καλύτερο δανειστή…Φερέγγυος οφείλει να είναι ο πιστωτής, να προσφέρει χαμηλό επιτόκιο και τους καλύτερους όρους αποπληρωμής του δανείου. Με γνώμονα αυτά τα κριτήρια, υπάρχει για την πληττόμενη από την κρίση Ελλάδα μόνον ένας πιστωτής: το ταμείο διάσωσης του ευρώ», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν, απαριθμώντας τα πλεονεκτήματα του μηχανισμού στήριξης.

«Όλα αυτά θα τελειώσουν όταν δανεισθεί η Ελλάδα από τις αγορές, όπου η κατανόηση και η αλληλεγγύη θεωρούνται άγνωστα νομίσματα», υπενθυμίζει η γερμανίδα αναλύτρια, αποδίδοντας σε «ιδιαίτερες συνθήκες» και όχι σε ομαλότητα τον δανεισμό με επιτόκιο γύρω στο 5%.

Και αυτές οι συνθήκες είναι, σύμφωνα με την Κέρστιν Γκάμελιν το γεγονός ότι «οι δανειστές της ευρωζώνης προτιμούν να μην χορηγήσουν πλέον άλλα δάνεια στην Ελλάδα με „super“ ευνοϊκούς όρους».
Στόχος τους είναι «να αποδειχθεί ότι ήταν ορθή η πολιτική διάσωσης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα». Θα πρέπει «να πείσουν για αυτό τους φορολογουμένους στις χώρες τους, κυρίως στη Γερμανία», υποστηρίζει η Γκάμελιν, παραπέμποντας ταυτόχρονα στα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς.
«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει ενόψει των εκλογών να διασώσει τον κυβερνητικό του συνασπισμό, ο οποίος κυβερνά με πλειοψηφία δύο εδρών. Η επιδίωξή του είναι συμβατή με το πνεύμα των δανειστών», επισημαίνει η αναλύτρια, διευκρινίζοντας ότι εάν η συγκυβέρνηση υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποτραπούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η οποία «θα βύθιζε την Ελλάδα εκ νέου σε κρίση και θα έθετε σε κίνδυνο την ευρωζώνη».

«Στα τέσσερα χρόνια της ελληνικής κρίσης διατυπώθηκαν διάφορα αισιόδοξα σενάρια. Κανένα από αυτά δεν επαληθεύτηκε», τονίζει η Κέρστιν Γκάμελιν.

Διαβάστε επίσης:
Η Ελλάδα στις αγορές!

Άνοδος στο Χρηματιστήριο και πτώση στα spreads πριν την έξοδο στις αγορές

Reuters: Εκπληκτική η ανάκαμψη της Ελλάδας

Τι σημαίνει η έξοδος στις αγορές – Τα θετικά και οι κίνδυνοι

Έγγραφο σοκ από το Eurogroup για χιλιάδες απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων

Γ. Σταθάκης ΣΥΡΙΖΑ: Να μην βγούμε στις αγορές
Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο δίμηνο του 2014

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε