Τετάρτη, 6 Νοε.
15oC Αθήνα

‘Η λιτότητα έχει και όρια, η Ελλάδα κινδυνεύει από συγκρούσεις”

‘Η λιτότητα έχει και όρια, η Ελλάδα κινδυνεύει από συγκρούσεις”

H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, η λιτότητας έχει και όρια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών συγκρούσεων, εκτιμά ο αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Σακς.

«Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σαφώς θετική» εκτιμά ο γνωστός καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και άλυτα προβλήματα, όπως αυτό της Ελλάδας.

«Το χρέος της χώρας είναι υπερβολικά υψηλό. Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων θα πρέπει να επιμηκυνθεί και να μειωθούν τα επιτόκια»

«Το χρέος της χώρας είναι υπερβολικά υψηλό. Η Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της. Ο χρόνος ωρίμανσης των δανείων θα πρέπει να επιμηκυνθεί και να μειωθούν τα επιτόκια», υποστηρίζει ο Τζέφρι Σακς. Μιλώντας προς την Wiener Zeitung o αμερικανός οικονομολόγος τονίζει ότι «και οι πιστωτές έχουν μια ευθύνη να κατανεμηθούν καλύτερα τα βάρη, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και κοινωνικές αντοχές της χώρας».

«Η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει με μεγαλύτερο πραγματισμό»

Ο Τζέφρι Σακς χαρακτηρίζει επικίνδυνες για την ΕΕ ενδεχόμενες μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις. Ο Σακς παραπέμπει στον μεγάλο οικονομολόγο Κέινς, ο οποίος είχε μελετήσει τη συνθήκη των Βερσαλλιών, με την οποία επεβλήθησαν στη Γερμανία επανορθώσεις υπέρ των νικητών μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχε καταλήξει τότε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή της συνθήκης θα οδηγούσε σε μια καταστροφή.
Ο αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά ότι ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης έχει περάσει. Παραπέμπει, ωστόσο, στην Ελλάδα και στην ανεργία που υπερβαίνει το 25% για να διευκρινίσει ότι η κρίση δεν έχει περάσει.

Σε γενικές γραμμές ο Τζέφρι Σακς χαρακτηρίζει θετικά τα προγράμματα λιτότητας, ωστόσο, διευκρινίζει ότι υπάρχουν και όρια. Και υπό αυτή την έννοια τονίζει ότι είναι πολέμιος της λιτότητας. «Η ΕΕ οφείλει να αντιδράσει με μεγαλύτερο πραγματισμό και λιγότερη προσήλωση στους κανόνες», τονίζει ο αμερικανός οικονομολόγος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», επισημαίνει για να προσθέσει ότι «οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους επενδυτές θα είχαν νόημα, αλλά η ΕΕ απαγορεύει αυτούς του είδους τις ενισχύσεις. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι όλοι έχουν ευθύνη», καταλήγει ο Τζέφρι Σακς.

Διαβάστε επίσης:
Πτώση στο Χρηματιστήριο – Έκρηξη στα spreads – Πετάει το ευρώ

Πηγή Deutsche Welle

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε