Παρασκευή, 5 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Η μεγαλύτερη ύφεση από τη γέννηση του ευρώ”

Η μεγαλύτερη ύφεση από τη γέννηση του ευρώ”

”Η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα στην μακροβιότερη περίοδο ύφεσης από τότε που γεννήθηκε το ευρώ, ξεπερνώντας την βουτιά που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers σε διάρκεια, αν και όχι σε βάθος” γράφουν οι Financial Times σε κύριο άρθρο τους.

Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο: Πέντε μηνύματα από το ΑΕΠ της ευρωζώνης

”Εξακολουθεί να χρειάζεται πολύ γερό στομάχι για να μπορέσεις να διαβάσεις τα στατιστικά της οικονομίας της ευρωζώνης, όπως έδειξαν και οι σημερινές ανακοινώσεις για την αρχική εκτίμηση του ΑΕΠ α΄ τριμήνου, που προβλέπει ύφεση στο μπλοκ του ευρώ.

Η ευρωζώνη βρίσκεται σήμερα στην μακροβιότερη περίοδο ύφεσης από τότε που γεννήθηκε το ευρώ, ξεπερνώντας την βουτιά που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers σε διάρκεια, αν και όχι σε βάθος.

Ιδιού πέντε γρήγορα συμπεράσματα από τα σημερινά στοιχεία:

1. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δικαιώθηκε απόλυτα για την απόφαση να μειώσει τα επιτόκια στις αρχές του μήνα, έστω κι αν υπάρχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της μείωσης. Το θέμα είναι: Τώρα που τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν, ποια θα είναι η επόμενη κίνηση;

2. Ο Martin Wolf, ο κορυφαίος οικονομικός σχολιαστής των FT, ισχυρίστηκε ότι η υπόλοιπη ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει Γερμανία, Μπορεί όμως η Γερμανία να γίνει Γερμανία; Μετά βίας επανήλθε σε εδάφη ανάπτυξης στο Q1 κι αυτό οφειλόταν στην ιδιωτική κατανάλωση. Η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι επενδύσεις συνέχισαν να μειώνονται, που σημαίνει ότι οι γερμανικές εταιρίες δεν προσβλέπουν σε μεγάλη αύξηση εξαγωγών που θα τονώσει την ανάπτυξη.

3. Μιλώντας για ανάπτυξη, τι έγινε με τις υποσχέσεις της ΕΚΤ και άλλων για ανάκαμψη στο β΄ εξάμηνο; Η ΕΚΤ ήδη έχει αρχίσει τις αναβολές μιλώντας για τα «τέλη του έτους». Θα δώσουν κι άλλη αναβολή στην συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν θα εκδοθούν και τα στατιστικά στοιχεία για το τρίμηνο;

4. Τα στοιχεία δίνουν μπόλικη τροφή στην διαμάχη «Ανάπτυξη vs Λιτότητας», γεγονός που αξιοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος François Hollande και ο υπουργός Οικονομικών του Pierre Moscovici, που προ ολίγου ζήτησαν «πανευρωπαϊκή στρατηγική για κινητοποίηση της ανάπτυξης.»

5. Τα λόγια είναι λόγια, αλλά η Γερμανία μήπως είναι η χώρα που πραγματικά βρίσκει αθόρυβες μεθόδους για να τονώσει την οικονομία; Αν και οι λέξεις Keynes και δημοσιονομική υποστήριξη απουσιάζουν από κάθε οικονομική συζήτηση στην Γερμανία, το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο IG Metall μόλις κέρδισε σύμβαση μισθοδοτικής αύξησης μεγαλύτερης του πληθωρισμού, με τους μεγάλους εργοδότες όπως BMW και Siemens. Οι Γερμανοί δεν φημίζονται ότι τρέχουν να ξοδέψουν το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά πρόκειται οπωσδήποτε για μια προσπάθεια τόνωσης της εγχώριας ζήτησης στην χώρα με την χαμηλότερη ανεργία στην ευρωζώνη (μετά την Αυστρία.)

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε