Οικονομία

Η μυστική έκθεση του ΔΝΤ για το νέο κούρεμα

Οι Financial Times αποκαλύπτουν τις μυστικές μελέτες του ΔΝΤ για τα νέου τύπου κουρέματα.Διαβάστε για την Ελλάδα τι προβλέπεται.

Το άρθρο των Financial Times έχει ως τίτλο: Νέου τύπου “κουρέματα” μελετά το ΔΝΤ

”Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μελετά μεταβολές στον τρόπο διαχείρισης των αναδιαρθρώσεων κρατικών χρεών, μετά από μια ταραγμένη περίοδο που κλόνισε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κυβερνήσεων και των πιστωτών τους.

Σύμφωνα με διεθνείς αξιωματούχους που μετέχουν στις διαβουλεύσεις του ΔΝΤ, ο οργανισμός ανησυχεί κατά κύριο λόγο για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες “αναδιαρθρώσεις χρέους” και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στο «στρίμωγμα» των ομολογιούχων ώστε να μετέχουν στις συμφωνίες.

Η δουλειά του ΔΝΤ, που περιέχεται σε μελέτη η οποία συζητήθηκε σε συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου την Δευτέρα, αποτελεί την πρώτη υψηλού επιπέδου προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, μετά την αποτυχία της προσπάθειας να δημιουργηθεί μηχανισμός αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών, μια δεκαετία πριν. Δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγάλες αλλαγές στην μεταχείριση των ιδιωτών ομολογιούχων.

Το ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Ελλάδα επέβαλε αναδιάρθρωση στους εγχώριους ομολογιούχους, κάποια χρόνια αφότου ξέσπασε η κρίση χρεών, ενώ αρκετοί διεθνείς πιστωτές μεταξύ των οποίων και hedge funds έχουν πληρωθεί στο ακέραιο. Οι ανησυχίες για την ακεραιότητα του ισχύοντος συστήματος έχουν διογκωθεί εξαιτίας της πρόσφατης νομικής ήττας της Αργεντινής από τα hedge funds σχετικά με την αναδιάρθρωση του 2001.

Αξιωματούχος της G20 σχολίασε ότι η μελέτη του ΔΝΤ, που πιθανόν να κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα, είναι ένα «ανοιχτό στοίχημα» που θα καταλήξει σε μεταβολές μόνο αν την στηρίξουν οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ευρώπης. Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ -και η επικεφαλής του Christine Lagarde – θέλει να αναθεωρήσει τον ρόλο του στις αναδιάρθρωσης κρατικών ομολόγων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή μεταβολές στους θεσμούς του ΔΝΤ, παρά οι συζητήσεις επικεντρώνονται στις πρακτικές του ιδίου του οργανισμού και στο πώς θα γίνουν πιο ισχυρά τα συμβόλαια των κρατικών χρεών.

«Το προσωπικό του ΔΝΤ συνήθως δεν θέλει να υποδεικνύει θεαματικές κινήσεις», σχολίασε ο Lee Buchheit, partner στην νομική εταιρία Cleary Gottlieb και κορυφαίος σύμβουλος χρεωμένων χωρών (σ.σ. γνωστός και για την εμπλοκή του στο ελληνικό PSI). «Αλλά έχει δημιουργηθεί αρκετή δυναμική μέχρι τώρα, λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης και της νομικής διαμάχης της Αργεντινής, που έχει επαναφέρει το θέμα στην ατζέντα.”

Το ΔΝΤ ανησυχεί ότι και τα δικά του δάνεια μπορεί να αποτελούν τμημα του προβλήματος, γιατί οι αναδιαρθρώσεις δεν γίνονται μέχρι να αρνηθεί το ταμείο να δώσει παραπάνω δάνεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Όταν οι χώρες είναι κλειδωμένες έξω από τις αγορές και τα προγράμματα του ΔΝΤ αντικαθιστούν το ιδιωτικό χρέος, απομένει λιγότερο χρέος διαθέσιμο για μια αναδιάρθρωση.

Μια επιλογή είναι να καλούνται οι πιστωτές να δέχονται μια μικρότερη αναδιάρθρωση των πιστώσεών τους, σε στάδιο νωρίτερο στην διαδικασία δανεισμού του ΔΝΤ. Σε αυτή δεν θα περιλαμβάνεται απομείωση της αξίας, αλλά τα ομόλογα θα κρατούνται μετά την λήξη τους, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η χώρα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση.

Στην μελέτη του ΔΝΤ εξετάζονται επίσης μια σειρά ιδέες για το πώς θα διευκολυνθούν οι πιστωτές σε ενιαία δράση, αντί να αρνούνται την συμμετοχή και να προσφεύγουν ξεχωριστά, ζητώντας καλύτερη συμφωνία ή αποπληρωμή στο ακέραιο”.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή Euro2day

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα