Παρασκευή, 26 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Η σχέση του Ρονάλντο με την πορτογαλική τράπεζα που τρομοκράτησε την Ευρώπη

Η σχέση του Ρονάλντο με την πορτογαλική τράπεζα που τρομοκράτησε την Ευρώπη

Διαβάστε πως η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας Banco Espirito Santo έσπειρε τον τρόμο στις Ευρωπαϊκές αγορές επαναφέροντας τις ανησυχίες για μετάσταση της κρίσης στην ευρωζώνη, όπως εκτιμούν οι Financial Times.

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times

Στα άδυτα της Espirito Santo -Τα προβλήματα και ο κίνδυνος «μετάστασης»

 

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν τραγουδάει καλά. Η Πορτογαλία είχε μία επανάσταση, το 1975. Με μία πρώτη ματιά, αυτά τα δύο γεγονότα είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Έχουν όμως έναν συνδετικό κρίκο: τον πορτογαλικό χρηματοοικονομικό οργανισμό Espirito Santo. Κάθεστε αναπαυτικά;

Η δυναστεία Espirito Santo ελέγχει την Espirito Santo International, μία εταιρία holding με έδρα στο Λουξεμβούργο, που προέκυψε ως οικογενειακό καταφύγιο με την κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μετά την επανάσταση.

Σήμερα, η ESI ελέγχει την Espirito Santo Financial Group, η οποία από την πλευρά της ελέγχει το ένα τέταρτο της Banco Espirito Santo – βάσει στοιχείων ενεργητικού πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας. Ιδιωτικοποιήθηκε ξανά το 1991 και ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μη χρειαστεί κρατικά κεφάλαια κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη. Η BES ελέγχει μεταξύ άλλων και την BES Angola, για την οποία ο Κριστιάνο Ρονάλντο τραγούδησε προκειμένου να προσελκύσει καταθέτες.

Αυτές οι λεπτομέρειες πιθανότατα πέρασαν απαρατήρητες από τους επενδυτές που πίστευαν ότι όλα τα χαρτιά στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα κατέγραφαν ράλι το 2014, αγοράζοντας κατά συνέπεια και τις μετοχές της πορτογαλικής τράπεζας. Κατέληξαν όμως, να κληρονομήσουν ένα χάος αμοιβαίων χρηματοοικονομικών συμμετοχών.

Η ESI, που βρίσκεται στην κορυφή αυτού του οικοδομήματος, εξέδωσε εμπορικούς τίτλους σε επενδυτικά funds του δικού της ομίλου. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Τον προηγούμενο μήνα όμως, οι ρυθμιστικές αρχές του Λουξεμβούργου έκριναν ότι οι λογαριασμοί της ESI ήταν παράτυποι. Έκτοτε κλιμακώνονται οι ανησυχίες για το χρέος της μητρικής εταιρείας holding. Η μετοχή της BES υποχώρησε 5% την Τετάρτη και για το 2014 καταγράφει πτώση 35%.

Πτωτικά κινείται και η μετοχή της Portugal Telecom η οποία έχει μετοχική σχέση με την BES και η οποία έχει επίσης επενδύσει σε τίτλους της ESI – εξέλιξη που περιπλέκει τα σχέδια συγχώνευσης με τη βραζιλιάνικη Oi. Επίσης υποχωρούν τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης που εξέδωσε η BES, αν και όχι τόσο δραματικά όσο τα ομόλογα του ESFG.

Η μετοχή της BES τελεί υπό διαπραγμάτευση 0,5 φορές το book value. Δεν είναι βέβαιο ότι σε αυτό το επίπεδο προεξοφλείται η έκθεση στην εταιρεία holding. Ο κίνδυνος μετάδοσης όμως αφορά τις σχέσεις συγκεκριμένων επιχειρήσεων και όχι χώρες ή κλάδους με κοινά χαρακτηριστικά. Την Τετάρτη, οι τραπεζικές μετοχές στην Ιταλία και στην Ισπανία κινήθηκαν ανοδικά. Ενδεχομένως, όμως, να εξαντλήθηκε η αρμονία στα χρηματιστηριακά ράλι. Πλέον, χρειάζεται να εξετάζουμε τις λεπτομέρειες κάθε μιας συγκεκριμένης περίπτωσης.

Διαβάστε επίσης: Οι αναταράξεις στην Πορτογαλία πιέζουν το ευρώ

 Πιο χαμηλά από το αναμενόμενο! – Μόλις 1,5 δισ αντλήσαμε από το τριετές ομόλογο

Πηγή Euro2day

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε