Οικονομία

Η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας – Το πρώτο λάθος βήμα θα μας οδηγήσει στην καταστροφή

- Είναι η πρώτη αναδιάρθρωση χρέους με εγγύηση πληρωμών από την ΕΕ
- Ζήτημα χρόνου να μας κυρήξουν σε επιλεκτική χρεοκοπία οι οίκοι αξιολόγησης
- Ολο το σχέδιο συμφωνίας και τι προβλέπει

Η συμφωνία χαρακτηρίζεται ιστορική και ίσως είναι πιο ιστορική και από εκείνη για τον μηχανισμό στήριξης αφού είναι στα σίγουρα η τελευταία μας ευκαιρία πριν βυθιστούμε στην άβυσσο.

Οι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν στην γωνία και αυτό βεβαίως μπορεί να χαρακτηρίζεται ως τυπική εξέλιξη αφού η ρευστότητα για την Ελλάδα δεν θα διακοπεί.
‘Ομως παρόλα αυτά το μαξιλάρι των 109 δισ δεν θα βρίσκεται πάντα στην θέση του για να ακουμπήσει η Ελλάδα.
Οι εγυήσεις που ζητούν κάποιοι από τους εταίρους μας δεν είναι μόνο ευχολόγια για διαρθρωτικές αλλαγές και για ανάπτυξη.

Για να βάλουν το χέρι στην τσέπη θέλουν πλεον και εγγυήσεις, κάτι που δεν είχε συμβεί με το πρώτο πακέτο. Και οι εγγυήσεις δεν είναι και πάλι λόγια ή υποσχέσεις είναι δημόσια περιουσία. Δηλαδή με άλλα λόγια αν δεν έχουμε να πληρώσουμε, αν δεν κάνουμε αυτά που πρέπει κάποιοι ζητούν να κόβουν και ένα κομμάτι Ελλάδας!

Τα στοιχεία που δόθηκαν από τους ηγέτες της Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Πέμπτης προκαλούν έντονες ανησυχίες και ερωτήματα, καθώς:

* Η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, κατά περίπου καθαρά 37 δισ. ευρώ (συνολικά 50 δισ.), που σύμφωνα με τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του IIF (Institute of International Finance) δεν είναι τίποτε άλλο από ένα «roll-over program», δηλαδή από μια εθελοντική μετακύλιση, δεν αφήνει αλώβητη τη χώρα.

Η μετακύλιση αυτή, που βασίζεται στο γαλλικό σχέδιο, εκτός από το ότι ήταν τελικά μια λύση αποδεκτή από τους Ευρωπαίους που δίνει χρόνο στην Ελλάδα (κατ’ ουσία για να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της), εντέλει περιορίζει σημαντικά τις δυνητικές ζημιές που θα είχε ο τραπεζικός τομέας.

Τα μειονεκτήματα, όμως, της λύσης αυτής είναι ότι το πρόβλημα του χρέους μετακυλίεται και ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία στο προτελευταίο σκαλοπάτι του «selective default» ή κατά τα ελληνικά της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» ή της «επιλεκτικής απόρριψης» σύμφωνα με το νέο όρο που εισήγαγε ο υπουργός Οικονομικών.

* Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες θεωρείται από πολλούς μια τρύπα στο νερο. Το ζήτημα δεν είναι να πάρουν τα 35 δισ ευρώ αν χρειαστεί, αλλά να γίνουν στυλοβάτες της ανάπτυξης ρίχνοντας χρήμα στην αγορά!

* Σίγουρο θεωρείται – γιατί τίποτα ακόμα δεν έχει εξειδικευθεί οτι ένα νέο Μνημόνιο μας περιμένει στην γωνία και αυτό το Μνημόνιο θα είναι ακόμα πιο σκληρό. Το κείμενο συμπερασμάτων, πάντως, είναι σαφές. Πρόκειται για νέο πρόγραμμα.

* Ενα ζήτημα που τίθεται επίσης είναι εκείνο των ασφαλιστικών ταμείων. Και εδώ υπάρχουν ασάφειες. Ποιοι θα συμμετέχουν στο κομμάτι των ιδιωτών; Στις τράπεζες θα ενταχθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία; Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία διαθέτουν ομόλογα 25 δισ. ευρώ κι ένα «κούρεμα» της τάξης του 20% θα οδηγούσε σε απώλειες 5 δισ. ευρώ.

Zήτημα χρόνου το selective default

Η Ελλάδα αναμένεται να τεθεί σε «καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας» σύντομα και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης.

«Αυτή είναι η εκτίμηση όλων των ηγετών της Ευρωζώνης. Αποφάσισαν να αποδεχτούν το ρίσκο μετά τις διαβεβαιώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα παρά το καθεστώς χρεοκοπίας», ανέφερε ο αξιωματούχος που έλαβε μέρος στις συνομιλίες.

«Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα δεχτούν πλήγμα από ζημιές άσχετα με τη λύση που θα επιλέξουν και αυτό είναι χρεοκοπία. Η εκτίμηση είναι ότι οι επιδράσεις διάχυσης θα είναι περιορισμένες καθώς η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να παρακάμψει τους κανόνες της για την Ελλάδα. Όμως κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πως θα αντιδράσει η αγορά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης ανέφεραν σε ανακοίνωση ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι έλαβαν ένα «μενού επιλογών» για να συμμετάσχουν εθελοντικά στη διάσωση της Ελλάδας. Η συνεισφορά τους θα διαμορφωθεί στα 37 δισ. ευρώ και θα προέλθει από την ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Επιπλέον 12,6 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επαναγορά ομολόγων.

«Δεν ήταν τίποτα στην ουσία εθελοντικό σε αυτό το σχέδιο», τόνισε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Dow Jones, οι οίκοι αξιολόγησης θέτουν σε καθεστώς «selective default» μία χώρα όταν δεν καταβάλει μία πληρωμή σε συγκεκριμένο ομόλογο ή δάνειο, αλλά συνεχίσει να εξυπηρετεί άλλα χρέη, ή στην περίπτωση που ένας δανειστής παρατείνει τις πληρωμές, ή ένας δανειστής προσφέρει ανταλλαγή ομολόγων με νέα σε τέτοια βάση που ο οίκος θεωρήσει ότι οι πιστωτές χάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχέδιο μαμούθ για να διασωθεί η Ελλάδα – Νέο τεράστιο δάνειο 109 δισ. ευρώ με μικρότερα επιτόκια και επαναγορά χρέους

Γ. Παπανδρέου: “Το συνολικό χρέος θα μειωθεί κατά 26 δισ ευρώ”

Διαβουλεύσεις για γερά νεύρα για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ – Φοβούνται ντόμινο από τυχόν επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας

Παπανδρέου: «Αν πέσουμε, θα πάρουμε και άλλους μαζί μας»

Απειλή αγωγών από τις τράπεζες για τη φόρο-εισφορά υπέρ της Ελλάδας

Η πρόταση των Σοφών της Μέρκελ για την Ελλάδα – Βαρύ το κλίμα στην Αθήνα

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα