Πολιτική

Η τρόικα δε γυρίζει στην Ελλάδα αν δε σχηματιστεί κυβέρνηση! – Θα χαλαρώσει το μνημόνιο … αλλά μόνο με μέτρα

- Παιχνίδια και εκβιασμοί της τρόικας για τη δόση
- Μήνυμα για επιμήκυνση του χρόνου, αλλά μόνο μετά τις μεταρρυθμίσεις
- Ζητούν να στηρίξει η ελληνική κοινωνία το Μνημόνιο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ξακάθαρο μήνυμα: δεν θα υπάρξει καμία βοήθεια προς την Ελλάδα εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν υπογραφεί.

Ουσιαστικά παίζεται το παιχνίδι της χρηματοδότησης μέσω … χρησμών για την άφιξη της τρόικας στην Ελλάδα,αλλά και με σαφείς προειδοποιήσεις για το τι πρέπει να συμβεί πριν αυτό αποφασιστεί.

Έτσι στα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισόν επισημαίνεται ακόμη ότι η ημερομηνία για την επιστροφή της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Πάντα σε διπλωματική γλώσσα λέγεται ότι για να ξεμπλοκάρει η δόση που θα βοηθήσει τη χώρα να μην κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών δεν απαιτείται νέα απόφαση του Eurogroup ή της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, αλλά διευκρινίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξετάζει με την Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή του υπόλοιπου της δόσης.

Πως θα εξετάσει όμως ο ΕΜΧΣ τις ημερομηνίες με την Ελλάδα;

Η ακριβής ημερομηνία θα αποφασιστεί σε συντονισμό με την τρόικα!

Ο αρχικός προγραμματισμός προβλέπει την επίσκεψη της τρόικας στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ωστόσο η τελική απόφαση για την ημερομηνία θα επανεξεταστεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Με λίγα λόγια μετά τις εκλογές, με τη νέα κυβέρνηση και προφανώς αφού αυτή διαβεβαιώσει πως θα τηρηθεί κατά γράμμα το μνημόνιο.

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει πιθανότητες παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής (αυτό άλλωστε θα αποδειχθεί αναγκαστικό λόγω της ύφεσης που προκαλούν τα μέτρα), αλλά ο Όλι Ρεν ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, αυτό θα εξαρτηθεί… από όλα τα παραπάνω.

Μάλιστα η Κομισόν επιμένει ότι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα απαιτήσει την καταπολέμηση των καθυστερήσεων που προκύπτουν από τη γραφειοκρατία, την αντίσταση σε συγκεκριμένες ομάδες οικονομικών συμφερόντων και σε «λόμπι» και στο να δοθεί τέλος σε διάφορα ταμπού που συνιστούν εμπόδια στη προώθηση πολιτικών. Η Επιτροπή καθιστά σαφές ότι αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα από την
πλευρά της κυβέρνησης, καλύτερο πολιτικό συντονισμό και την αποδοχή του προγράμματος από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας!

Διαβάστε επίσης:
Απαιτούν νέες μειώσεις μισθών παντού

Τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα – Τι είπαν Ομπάμα, Μέρκελ, Ολάντ και Μόντι

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα