Οικονομία

Ισορροπία του τρόμου στο Χρηματιστήριο

Σε επιφυλακή οι επενδυτές για τη συνέχεια - εβδομαδιαίες απώλειες 6,9%

Η νευρικότητα και η εναλλαγή συναισθημάτων στις τάξεις των επενδυτών κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου. Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που έγινε γνωστή λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του Γενικού Δείκτη που έφτασε να κερδίζει έως και 4,56% αφού με την κίνηση αυτή έμπαινε ένα τέλος στην αβεβαιότητα και κυρίως η Ελλάδα θα έπαυε να είναι όμηρος των αγορών.

Η αγοραστική μανία που εκδηλώθηκε οφείλεται βεβαίως και στο κλείσιμο short θέσεων καθώς οι επενδυτές αγόραζαν όσο – όσο μετοχικούς τίτλους για να τους παραδώσουν ώστε να μη γράψουν ζημιές.

Στην πορεία όμως έγινε επαναξιολόγηση της κατάστασης. Η επίσημη πλέον επιτροπεία της χώρας από ΔΝΤ και ΕΕ προιδεάζει νέα σκληρά μέτρα και κυρίως μια αναπόφευκτη ύφεση της οικονομίας που ενδεχομένως να φτάσει και το 5% το 2010. Οι πωλητές πήραν τη σκυτάλη και οδήγησαν το Γενικό Δείκτη έως και το -1,30%, για να κλείσει στο τέλος μέσα από τη διαδικασία των δημοπρασιών στο -0,15% και να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα από τις 1.857,96 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη διαμορφώθηκαν στο -6,9%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 313 εκατ. ευρώ που καταδεικνύει την έντονη μεταβλητότητα της σημερινής συνεδρίασης αλλά και το γεγονός ότι έγιναν πολλές πράξεις εντός της ημέρας (intraday) καθώς αρκετοί επενδυτές από αγοραστές στην αρχή, μετετράπησαν σε πωλητές θέλοντας να πάρουν τα κέρδη τους.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε αμετάβλητη στα 11,52 ευρώ, η μετοχή της Alpha ενισχύθηκε κατά 1,69%, απώλειες για τη Eurobank 1,05%, ενώ ξένισε η μεγάλη πίεση στη μετοχή της ΔΕΗ (-2,96%). Η μικρή τελικά μεταβολή του Γενικού Δείκτη προκύπτει και από τη σχέση ανοδικών – πτωτικών μετοχών, αφού 83 τίτλοι ενισχύθηκαν και 85 υποχώρησαν.

Για τη συνέχεια οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ανησυχία δεν έχει ξεπεραστεί, αφού προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα περάσει σε μακράς πνοής ύφεση. Ταυτόχρονα, η δήλωση από την Κομισιόν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παροχή της οικονομικής ενίσχυσης, χωρίς ακόμα να έχουν ξεκαθαριστεί οι όροι, είναι κάτι που προβληματίζει.
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα