Οικονομία

KPMG: Πτώση της αισιοδοξίας στον παγκόσμιο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας

Τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας σε όλο τον κόσμο καλωσορίζουν το 2024 με λιγότερη αισιοδοξία για την αύξηση της κερδοφορίας του κλάδου την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με την τελευταία 24 η ετήσια έρευνα “Global Automotive Executive Survey” της KPMG.

Η 24η έκδοση της έρευνας της KPMG, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ανώτερων στελεχών αυτοκινητοβιομηχανίας σε τριάντα χώρες και περιοχές, αποκαλύπτει μια κάμψη στην αισιοδοξία, καθώς ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τα αυξανόμενα κόστη. Συνολικά, μόλις το 34% των στελεχών δήλωσαν εξαιρετικά αισιόδοξοι, έναντι 41% το προηγούμενο έτος.

Στην Ιαπωνία, το ποσοστό των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα και εκφράζουν εξαιρετική αισιοδοξία, έπεσε από το 32% πέρυσι στο 10% στην πιο πρόσφατη έρευνα. Στη Δυτική Ευρώπη, οι ερωτηθέντες που εκφράζουν εξαιρετική αισιοδοξία μειώθηκαν
από 31% πέρυσι σε 24%, ενώ στις ΗΠΑ έπεσαν από το 48% στο 43%. Μόνο στην Κίνα αυξήθηκε η αισιοδοξία, καθώς από το 28% ανήλθε στο 36%. Μεταξύ των προμηθευτών, η αισιοδοξία μειώθηκε από 55% σε 23%.

Τα στελέχη έχουν διαμορφώσει μια πιο ώριμη άποψη για τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Οι προσδοκίες των στελεχών για τη στροφή προς τους ηλεκτροκινητήρες συνεχίζουν να ωριμάζουν. Στο παρελθόν, όταν η KPMG είχε ρωτήσει στελέχη από όλο το εύρος του κλάδου, σχετικά με το πώς ανέμεναν να κινηθεί η διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στις αγορές τους, οι απαντήσεις σημείωσαν μεγάλες αποκλίσεις. Το εύρος των εκτιμήσεων είναι πλέον στενότερο, γεγονός που αποτελεί δείγμα μεγαλύτερου ρεαλισμού. Παρόλα αυτά, οι μέσες εκτιμήσεις για τη διείσδυση αυξήθηκαν στη φετινή έρευνα. Για
παράδειγμα, στη Δυτική Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων, τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία πρόκειται να αγγίξουν το 24% των πωλήσεων το 2030, ενώ φέτος η κοινή εκτίμηση έφτασε το 30%. Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις από το 29% ανήλθαν στο 33% και στην Κίνα εκτινάχθηκαν από το 24% στο 36%.

Παρά την πληθώρα των νέων μοντέλων από τις καθιερωμένες επωνυμίες, οι συμμετέχοντες στην έρευνα “Global Automotive Executive Survey” της KPMG συνεχίζουν να θεωρούν ότι η Tesla θα παραμείνει στην κορυφή. Το άνοιγμα του νέου Gigafactory εργοστασίου της Tesla τον Μάρτιο του 2022, κοντά στο Βερολίνο, θα της επιτρέψει να αυξήσει το μερίδιό της και θα βοηθήσει τα στελέχη της Ευρώπης να συνειδητοποιήσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ο Gary Silberg, Global Head of Corporate Affairs της KPMG International αναφέρει σχετικά «Πριν ένα χρόνο, λέγαμε ότι τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας νιώθουν ότι το μέλλον τους ανήκει. Στην τελευταία έρευνα, περισσότερα από 1.000 στελέχη σε 30 χώρες δήλωσαν ξανά ότι εντοπίζουν τεράστιες ευκαιρίες. Δείχνουν όμως μεγαλύτερη ψυχραιμία στην αξιολόγηση των προοπτικών της αγοράς. Έχοντας δεσμεύσει περισσότερα από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια για τη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα, στον κλάδο αναρωτιούνται πότε οι εταιρείες θα δουν την επένδυσή τους να αποδίδει. Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες
χάνουν χρήματα από τα ηλεκτρικά οχήματά τους με μπαταρία, προμηνύοντας πιθανώς μια εξυγίανση μεταξύ των κατασκευαστών και των προμηθευτών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η 24η ετήσια έρευνά μας εξετάζει λεπτομερώς την αλλαγή στη διάθεση των στελεχών, αλλά και τις ανησυχίες και τις προκλήσεις που καθιστούν τους παγκόσμιους ηγέτες της αυτοκινητοβιομηχανίας πιο επιφυλακτικούς. 

Συμπέρασμα: για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες τους θα βρεθούν στην πλευρά των νικητών και όχι των ηττημένων, τα στελέχη θα πρέπει να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους και να θέσουν στον εαυτό τους μερικές δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με τις πιθανές αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών, ειδικά ως αποτέλεσμα της κρίσης στο κόστος ζωής, την πιθανότητα λιγότερων κρατικών επιδοτήσεων, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η βιομηχανία μπορεί να πετύχει την κάθετη ολοκλήρωση, δημιουργώντας πιο
αποτελεσματικά συστήματα λειτουργίας.

Η αναγνώριση των σωστών απαντήσεων σε αυτά αλλά και σε άλλα στρατηγικά ερωτήματα θα βοηθήσει τις εταιρείες να προσδιορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχουν τα χρόνια που έρχονται. Πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να είναι πιθανό ένα εντυπωσιακό μέλλον για την αυτοκινητοβιομηχανία – με εκπληκτικά προϊόντα, πιο ευχαριστημένους καταναλωτές και θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Αλλά για να φτάσουμε εκεί, θα χρειαστεί να ξεπεράσουμε τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις».

Ο Δημήτρης Τανός, Partner, Audit, KPMG στην Ελλάδα, σημειώνει σχετικά, «Τα στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας σήμερα, αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμες προκλήσεις και εμπόδια στην αξιολόγηση των προοπτικών της αγοράς σε πολλαπλά μέτωπα έχοντας κερδίσει βέβαια μια σημαντική εμπειρία από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και σε θέματα του κλάδου. Η άποψή τους σχετικά με τη μετάβαση στα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχει ωριμάσει περισσότερο πλέον καθώς η μετάβαση πλησιάζει περισσότερο. Παρά τις πολλαπλές μακροοικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις αυτή τη στιγμή, η αισιοδοξία των στελεχών για τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα παραμένει ισχυρή. Σημαντικό κλειδί της επιτυχίας θα είναι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων λειτουργίας στον στρατηγικό σχεδιασμό και στη λειτουργεία των εταιρειών».

Βασικός παράγοντας διαφοροποίησης η εμπειρία του πελάτη

Ενώ οι επιδόσεις παραμένουν ο πιο σημαντικός παράγοντας των πωλήσεων, η ομαλή και απρόσκοπτη εμπειρία του πελάτη έχει ανέβει στη δεύτερη θέση. Η έμφαση στην ομαλή εμπειρία πελάτη εκτείνεται από την αγορά του αυτοκινήτου μέχρι την απρόσκοπτη λειτουργία του λογισμικού του, με το τελευταίο σημείο ωστόσο να αποτελεί πρόκληση για τους κατασκευαστές, καθώς τα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου είναι συνήθως πιο αξιόπιστα από τα ηλεκτρονικά του στοιχεία.

Το όχημα που ορίζεται από το λογισμικό (Software Defined Vehicle – SDV) προσφέρει την ευκαιρία για μια ποικιλία εφαρμογών για τον οδηγό. Ωστόσο, οι καταναλωτές δεν είναι πιθανό να γίνουν συνδρομητές λογισμικού εάν τα αντίστοιχα προϊόντα δεν είναι συναρπαστικά. Στη φετινή έρευνα, ιδιαίτερα τα στελέχη των Κατασκευαστών Πρωτότυπου Εξοπλισμού (OEM) εκφράζουν χαμηλότερη αισιοδοξία σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ότι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν έσοδα από τις συνδρομές.

Πόσο καλή είναι η κυβερνοασφάλεια; Οι παραβιάσεις της κυβερνοασφάλειας, που έλαβαν μεγάλη δημοσιότητα, έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αυτοκινήτων. Στην έρευνά της KPMG, τα στελέχη εξακολουθούν να δηλώνουν βεβαιότητα ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παρέχουν επαρκή κυβερνοασφάλεια και προστασία των δεδομένων των πελατών, ίσως όμως η αισιοδοξία τους αυτή να είναι υπερβολική.

Το «για κάθε περίπτωση» αντικαθιστά το «τη στιγμή που χρειάζεται»

Μετά τα disruptions των τελευταίων ετών, η νέα κανονικότητα στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλάζει στο «για κάθε περίπτωση» αντί του «τη στιγμή που χρειάζεται». Οι εταιρείες ακολουθούν ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, με την κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος βαθμός ανησυχίας για τη συνέχεια στον εφοδιασμό πολλών εμπορευμάτων και εξαρτημάτων τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για την Κίνα. Όπως είδαμε στην έρευνα, η Κίνα διαφέρει σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς, και ιδιαίτερα στην
εφοδιαστική αλυσίδα. Τα στελέχη στην Κίνα ανησυχούν πολύ λιγότερο για τη συνέχεια του εφοδιασμού, πιθανότατα επειδή η χώρα τους καθορίζει μεγάλο μέρος του εφοδιασμού βασικών προϊόντων, και ειδικά των πρώτων υλών για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων.

Όλο και πιο σύνθετες οι τεχνολογικές προκλήσεις

Στην έρευνα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι αισθάνονται λιγότερο προετοιμασμένες σε σχέση με πέρυσι για τις προηγμένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ψηφιακά δίδυμα (digital twins) και η προηγμένη ρομποτική. Μόνο το 12% των στελεχών δήλωσαν ότι νιώθουν εξαιρετικά καλά προετοιμασμένοι, έναντι 22% το προηγούμενο έτος.

Η αλλαγή αυτή πιθανότατα να συνδέεται με την ραγδαία πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), η οποία αναμένεται να οδηγήσει στην αυτοματοποίηση των θέσεων εργασίας γραφείου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να εκπαιδεύσουν περισσότερους εργαζομένους προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις μορφές της, ενώ θα πρέπει να ανταγωνιστούν με άλλες βιομηχανίες για να προσελκύσουν άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες. 

Όσον αφορά την τεχνολογία των ηλεκτροκινητήρων, φέτος περισσότερες εταιρείες φαίνεται να δρουν εκ του ασφαλούς. Οι υβριδικές τεχνολογίες έχουν σκαρφαλώσει από την τέταρτη στη δεύτερη θέση γενικά στα θέματα τεχνολογίας.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις και ευκαιρίες, τα στελέχη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους και να αναλάβουν δράση. Η ομάδα της έρευνας “Global Automotive Executive Survey” της KPMG έχει περιγράψει τέσσερις βασικές προτεραιότητες για τα κορυφαία ηγετικά στελέχη που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τη θέση τους στον μεταβαλλόμενο κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας:

  1. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να μειώσουν τις απώλειές τους τόσο στο θέμα του κινητήρα εσωτερικής καύσης, όσο και όλων των εναλλακτικών. Ωστόσο, εάν επεκταθούν υπερβολικά, κινδυνεύουν να χάσουν από ανταγωνιστές που προβλέπουν πιο επιτυχημένα το μέλλον και είναι πιο εστιασμένοι. Η απάντηση, επομένως είναι να προασπίζετε αιρετικές θεωρίες, να χρησιμοποιείτε μια ποικιλία ταλέντων με διαφορετικές οπτικές και να παίρνετε τις καλύτερες δυνατόν αποφάσεις.
  2. Το Generative AI έχει εξάψει τη φαντασία των επικεφαλής των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους και διευρύνει κατά πολύ την πρόσβαση στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης πιθανότατα θα επηρεάσει σχεδόν κάθε πτυχή της αυτοκινητοβιομηχανίας, από τον τρόπο που τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται μέχρι τον τρόπο που πωλούνται και οδηγούνται. Το κρίσιμο ερώτημα για τα στελέχη του κλάδου λοιπόν είναι το εξής: Είναι η στρατηγική σας για την Τεχνητή Νοημοσύνη αρκετά περιεκτική και με το βλέμμα στο μέλλον;
  3. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν την τάση να λειτουργούν μόνοι τους όταν πρόκειται για την ανάπτυξη τεχνολογιών αυτοκινήτων, συχνά με μη θεαματικά αποτελέσματα. Δεδομένης της ποικιλίας των επιχειρηματικών ευκαιριών και της περιορισμένης δεξαμενής δεξιοτήτων, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ψάξουν εκτός των οργανισμών τους για τις ιδέες και την τεχνογνωσία που χρειάζονται για να ενισχύσουν τη λειτουργία Ε&Α (R&D) τους.
  4. Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα αναδεικνύει σημαντικές διαφορές στις εθνικές αγορές αυτοκινήτου. Η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα εκτινάσσεται σε περιοχές της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Κίνας. Σε άλλες μεγάλες αγορές, όπως η Ινδία, η Λατινική Αμερική και η Αφρική, η ανάπτυξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα είναι πιο αργή, με τα χαμηλά εισοδήματα και τις κακές υποδομές να την καθυστερούν. Οι παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν την πολυτέλεια να αγνοήσουν αυτές τις περιοχές, καθώς διαθέτουν πληθυσμούς και ανάγκες που μεγαλώνουν διαρκώς. Ταυτόχρονα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την ανθεκτικότητά τους στις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αναταραχές και τις μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία που επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα και τις αγορές.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Προσφυγή της Ένωσης Ξενοδόχων για το νέο τέλος σε ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις των Δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης
Κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν επίσης και μεμονωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Προσφυγή της Ένωσης Ξενοδόχων για το νέο τέλος σε ξενοδοχεία και εμπορικές επιχειρήσεις των Δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης