Από κλέφτες, απατεώνες και μαύρα πρόβατα ξαφνικά μεταλλαχτήκαμε σε συμπαθή θύματα των κερδοσκόπων ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Προφανώς οι Ευρωπαίοι εταίροι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια μια μέρα θα τα βρουν και ‘κεινοι μπροστά τους και έτσι σπεύδουν να “βοηθήσουν” με τα δημοσιεύματά τους.
Η Suddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει ανοησία τον ελληνιγερμανικό “πόλεμο” που ξέσπασε με αφορμή το διαβόητο δημοσίευμα του περιοδικού Focus τονίζοντας ότι έτσι αποσπάται η προσοχή της κοινής γνώμης από τον κοινό εχθρό:
“Η νέα ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι αγωνίζονται τώρα εναντίον κοινών εχθρών: των κερδοσκόπων και του παλιού συστήματος. Οι αντιπαραθέσεις Ελλήνων και Γερμανών συμφέρουν και τους κερδοσκόπους, που θέλουν την Ελλάδα πλήρως απομονωμένη, συμφέρουν όμως και τους αντιπάλους των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, καθώς έτσι αποσπάται η προσοχή της κοινής γνώμης από την αναγκαιότητά τους”
“Τα ευρωπαϊκά κράτη θα σταματήσουν τους κερδοσκόπους”, γράφει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt και επικαλείται δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: “Οι χώρες της ΟΝΕ και οι χρηματαγορές κάνουν αυτή τη στιγμή έναν πρωτοφανή αγώνα κατά των κερδοσκόπων που έχουν βάλει στο στόχο τους την Ελλάδα.”
“Είναι οι ίδιοι, δράστες και φύλακες”, είναι ο τίτλος συνέντευξης του Πάουλ Κίρχοφ, πρώην δικαστή του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου στο περιοδικό Der Spiegel για τα δομικά προβλήματα της ΕΕ και την κρίση στην Ελλάδα.
Αν και αιχμηρή η Bild τονίζει ότι η κερδοσκοπία κατά της Ελλάδας είναι σκάνδαλο:
“Οι απάτες και οι παραβάσεις των Ελλήνων ισχύουν, αλλά η μαζική κερδοσκοπία εναντίον του ευρώ και εναντίον της Ελλάδας αποτελεί τουλάχιστον ισοδύναμο σκάνδαλο.
Η Die Welt συνδέει το πρόβλημα τις Ελλάδας με τα γενικότερα προβλήματα της ευρωζώνης:
“Οι Γερμανοί θα πρέπει να βοηθήσουν τους Έλληνες να σταματήσουν το σφυροκόπημα της χώρας τους- ακόμη και αν σχεδόν κανείς δεν θέλει να το ακούσει (ακόμη). Ο κίνδυνος, χώρες σαν την Ισπανία να αντιμετωπίσουν πρόβλημα είναι υπερβολικά μεγάλος. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση σε επίπεδο κρατών την οποία δύσκολα μπορεί να διαχειρισθεί μόνη της.