Οικονομία

Ξανά στο τραπέζι η πώληση χρυσού από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου

Επανέρχεται πάλι στο προσκήνιο η πιθανότητα πώλησης μέρους των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει η Κεντρική Τράπεζα (Κ.Τ.), καθώς η κυπριακή κυβέρνηση της ζητά 400 εκατ. ευρώ για κάλυψη αναγκών του προγράμματος για το 2014.

Το θέμα, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «StockWatch», τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση στην Κ.Τ., το Δ.Σ. της οποίας καλείται να εξετάσει το αίτημα το επόμενο διάστημα.

Με βάση τη συμφωνία που έγινε με τους πιστωτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη «διανομή κερδών από την Κ.Τ. ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν το 2014.

Λόγω της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση των 400 εκατ. ευρώ, μία από τις επιλογές είναι η πώληση του χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα

Η Κ.Τ. υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος προ προβλέψεων κέρδη κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και επομένως, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μόνο από τα κέρδη της.

Από τα κέρδη θα αφαιρεθούν άλλωστε, οι προβλέψεις που θα κρατήσει η Τράπεζα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στο σύστημα, από την οποία προέρχονται τα αυξημένα έσοδα.

Με βάση το νόμο, η Κ.Τ. δίνει το 85% των κερδών της στην κυβέρνηση.

Λόγω της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση των 400 εκατ. ευρώ, μία από τις επιλογές είναι η πώληση του χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα. Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές τα αποθέματα χρυσού στην Κ.Τ. ανέρχονται στα 440 εκατ. ευρώ.

Η πιθανότητα πώλησης του χρυσού είχε τεθεί στους πιστωτές μετά το Μάρτιο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Κ.Τ. και της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι τα όποια κέρδη από την πώληση χρυσού πρέπει να καλύψουν πρώτα τις πιθανές ζημιές από τον ELA.

Μια άλλη λύση που φαίνεται να εξετάζεται για κάλυψη των 400 εκατ. ευρώ είναι να αυξηθεί η ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού μεταξύ κυβέρνησης και Κ.Τ.

Το θέμα της πώλησης χρυσού είχε τεθεί ενώπιον του Δ.Σ. της Κ.Τ. και το 2008, προκαλώντας ρήξη μεταξύ του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη και της τότε κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, που θα το αξιοποιούσε για την δημοσιονομική της πολιτική.

Διαβάστε επίσης:
Financial Times: Ποιές καταθέσεις προστατεύονται και ποιές ”κουρεύονται”

”Δεν φταίει η Mercedes και η BMW για την Ελλάδα”

Τα ”μασάει” το ΔΝΤ: Μιλούσαμε γενικά για κούρεμα και όχι για την Ελλάδα!

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα