”Βασίζω την άποψη μου στο γεγονός, ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχει ήδη διαπραγματευτεί την μερική αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως πχ. την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων. Αυτό είναι χαρακτηριστικό δείγμα μιας διαδικασίας πτώχευσης, όπως επίσης η μείωση των τόκων και η αναδιαπραγμάτευση των δανειακών όρων” λέει στη συνέντευξη του ο σύμβουλος του Σόιμπλε.
”Πιστεύω ότι η μείωση του χρέους θα γίνει βήμα προς βήμα. Θα είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια.Σε περίπτωση πτώχευσης, θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Αυτό θα εξασφαλισθεί μάλλον μόνον μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, EFSF, όταν αυτό αρχίσει να λειτουργεί, μετά την επικύρωση του σχετικού συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ευρωζώνης”.
Τι προβλέπει το γερμανικό εναλλακτικό σχέδιο
To ίδιο σενάριο ”παίζουν” και οι διεθνείς οίκοι
Στη σημερινή έκθεση της Fitch Ratings αναφέρεται ρητά ”χρεοκοπία εντός ευρωζώνης για την Ελλάδα”.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης χαρακτηρίζει ως ”οικονομικά παράλογη” την αποβολή της Ελλάδας από το ευρώ ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ”ένα δυσάρεστο προηγούμενο που θα υπονομεύσει θανάσιμα την αξιοπιστία και την δέσμευση άλλων κρατών-μελών”.