Για τον Αυστριακό καγκελάριο, «ανάσα» σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, προκειμένου οι Έλληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.
Ως προς το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, θεωρεί πως δεν θα είχε κανένα όφελος, διότι το κόστος θα ήταν μεγάλο και ο ίδιος, εξάλλου, δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια κατάρρευση του ευρώ.
Προειδοποιεί, συγχρόνως, πως ένα τέλος του ευρώ και μια επιστροφή της Αυστρίας στο εθνικό νόμισμα, το σελίνι, αποτελούν ένα σενάριο τρόμου, καθώς θα σήμαιναν την απόλυτη απομόνωση, το τέλος του υψηλού όγκου των αυστριακών εξαγωγών αλλά και του μικρού ποσοστού ανεργίας (σ.σ. το χαμηλότερο στην Ευρώπη, καθώς ανέρχεται στο 4,5%), όπως και ένα τέλος των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού.
Ο κ. Φάιμαν, εκφράζοντας τη γενικότερη ανησυχία του για το μέλλον του ευρώ και προειδοποιώντας για τους πολλούς κινδύνους από τους οποίους απειλείται η Ευρώπη αν δεν αναλάβει δράση, χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή στη Βιέννη, με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ και παρατηρεί πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μην λάβουν χρήματα μεμονωμένες χώρες και να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους».
Τονίζει, επιπλέον, ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει, ενωμένοι, να στηρίξουν το κοινό νόμισμά τους, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι, διότι όσο πιο καθυστερημένα ενεργήσουν, τόσο πιο πολύ θα τους στοιχίσει και για το λόγο αυτό πρέπει τώρα να ενισχύσουν το ευρώ και να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα βρεθεί ξαφνικά σε αδυναμία πληρωμών.
Ήδη, την παραμονή της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε τονίσει την ανάγκη να ανταποκριθούν από κοινού στις κοινές υποχρεώσεις τους και να υποστηρίξουν εκείνες τις χώρες που δεν τα καταφέρνουν με τις δικές τους δυνάμεις.
Στο θέμα της Ελλάδας, ο ίδιος πάντα διακήρυττε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης απέναντί της και την ανάγκη να της δοθεί περισσότερος χρόνος- «θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας για να αναπνεύσει», όπως τονίζει τακτικά- επισημαίνοντας επανειλημμένα τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξαιτίας των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, «που, στην Αυστρία, θα είχαν προκαλέσει επανάσταση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Liberation προς Louis Vuitton: Φύγε μ@@@κα πλούσιε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
”Χάσιμο χρόνου οι κουβέντες περί δραχμής”