Τη σχετική οδηγία έδωσε στις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) καθιστώντας αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα.
Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η ΕΕ επισήμως κινείται στη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας. Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.
Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα της τάξεως των 50 δις ευρώ.
“Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο”, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα FTD ο Louis Maglanoc αναλυτής της Unicredit. Προσθέτει δε ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ‘Η ευρωζώνη θα ήταν καλύτερα χωρίς την Ελλάδα”