Οικονομία

Kαμία συμφωνία για την ελληνική οικονομία – Ακόμα θολό το τοπίο

Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με τη διαπίστωση ότι υπήρξαν κάποια βήματα προόδου αλλά και με σημαντικά ζητήματα να παραμένουν σε εκκρεμότητα σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας, ολοκληρώθηκε η άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνεδρίαση δεν έγιναν δηλώσεις.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν η μορφή που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα με τη λεγόμενη “πρωτοβουλία της Βιέννης” ( εθελοντική διακράτηση των ομολόγων και ανταλλαγή τους με νέα ομόλογα όταν λήξουν) να κερδίζει έδαφος.

Κατά τη σχετική συζήτηση διαπιστώθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ Γερμανίας και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ζητούμενο παραμένει να βρεθεί ένας συμβιβασμός που δεν θα ερμηνευθεί από τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ως πιστωτικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, στο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο Λουξεμβούργο θα επιχειρηθεί να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να αποσυνδεθεί, εφόσον καμφθούν οι επιφυλάξεις από το ΔΝΤ, η απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης των δανείων από τη συνολική απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης που θα μπορούσε να ληφθεί στο Ecofin της 12ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η επί της αρχής απόφαση για την καταβολή της 5ης δόσης μπορεί να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα στο Εurogroup και να υπάρξει μια σχετική δήλωση εγγύησης από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με δέσμευση για νέο πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εκταμίευση της 5ης δόσης τοποθετείται για τα μέσα Ιουλίου.

 Εκτενή αναφορά στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες έκανε και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, στην οποία επισημαίνεται πως δεν έχει αποσαφηνιστεί το νέο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Μεταξύ άλλων στο τηλεγράφημα επισημαίνεται πως η Γερμανία και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε θέτει ως προϋπόθεση για την περαιτέρω ενίσχυση της Ελλάδας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ενώ o υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φράιντεν υποστήριζε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή “οποιαδήποτε συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα” ώστε να μην θεωρηθεί από τις διεθνείς αγορές πως η Ελλάδα αδυνατεί να αποπληρώσει το χρέος της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανακοινώθηκε η επιμήκυνση του δανείου των 80 δισ. ευρώ

Κρίσιμος δανεισμός 2 δισ. για τα άδεια ταμεία ή …“ξεμένουμε” από ρευστό

Η Ελλάδα σε ξένα χέρια! Διαταγή Όλι Ρεν να συγκυβερνήσουν ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία!

Γερμανοί, Βρετανοί και Ισπανοί δεν θέλουν να μας βοηθήσουν αλλά φοβούνται μην χρεοκοπήσουν

 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα