Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε αρχικά πως ποσό ύψους 16 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του ελληνικού προγράμματος, έχει καταβληθεί πλήρως. Σημείωσε ακόμη ότι 10 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. “Από αυτά, τα 4,6 δισ. ευρώ δεν θα χρειαστούν”, τόνισε.
Επίσης, ανέφερε ότι τα εναπομείναντα κεφάλαια για το γ΄ ελληνικό πρόγραμμα ανέρχονται σε 64,6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση της ρευστότητας μπορεί να γίνει ξανά “σφιχτή” στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, για αυτό είναι απαραίτητο η πρώτη αξιολόγηση για το ελληνικό πρόγραμμα να μην καθυστερήσει.
“Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, τόσο καλύτερο θα είναι για την οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι οι θεσμοί χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.
Όπως είπε, το Eurogroup δεν εξέτασε αναλυτικά το ασφαλιστικό πρόγραμμα, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να υποβάλει περισσότερες λεπτομέρειες. “Οι θεσμοί απέστειλαν διευκρινιστικές ερωτήσεις στην Ελλάδα για το ασφαλιστικό”, υπογράμμισε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά τόνισε ότι σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους θεσμούς.
Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, επαναδιατύπωσε ότι η Ελλάδα θέλει την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
“Δεν υπάρχει καμία σύγχυση, το ΔΝΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα, κατέστησε σαφές ότι θέλει να παραμείνει, αλλά με κάποιες προϋποθέσεις”, δήλωσε ο Dijsselbloem.
Πρόσθεσε ακόμη ότι ελληνική κυβέρνηση, “τόσο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών όσο και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας”, είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.
Την ανάγκη να διατηρηθεί το μεταρρυθμιστικό momentum στην Ελλάδα είπε ο Επίτροπος της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.
Σε έναν αισιόδοξο τόνο ο Μοσκοβισί αναγνώρισε ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις, έχει αλλάξει το πνεύμα και η προσοχή στρέφεται τώρα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Για το ασφαλιστικό ειδικότερα, επισήμανε πως πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για το πιο ευαίσθητο ζήτημα και πως θα βρεθεί στην καρδιά των συζητήσεων τις επόμενες εβδομάδες.
‘Έίμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά χρειάζεται να σημειωθεί ταχεία πρόοδος”, είπε.