Οικονομία

“Κατασκηνώνει” στο Σύνταγμα η Τρόικα!

Αν δεν βάλουν την σφραγίδα τους στα νέα μέτρα, δεν φεύγουν από την Ελλάδα οι επικεφαλής της τρόϊκα που θα «κατασκηνώσουν» στην Αθήνα έως τις 6 Ιουνίου.

Από σήμερα ξεκινά νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους εκπρόσωπους Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και εκείνους της Κυβέρνησης προκειμένου οι πιστωτές μας να δώσουν την «ευλογία» τους στα νέα μέτρα.

Το ζητούμενο είναι οι δύο πλευρές να βρουν την χρυσή τομή και να εξειδικεύσουν μέτρα ύψους 10,6 δισ. ευρώ που περιλαμβάνονται τόσο στο πρόσθετο φετινό πακέτο όσο και στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δράσης 2012 – 2015, αλλά προς το παρόν δεν έχουν ακόμη αποκτήσει …όνομα.

Στην Αθήνα επέστρεψαν χθες βράδι οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και θα μείνουν στην Ελλάδα έως την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ώστε να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα μέτρα που παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Για το 2011 η κυβέρνηση παρουσίασε μέτρα 6,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,6 δισ. ευρώ δεν έχουν ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί, ενώ θα πρέπει να αποφασιστούν και επιπλέον μέτρα εξοικονόμησης 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015.

Μάλιστα το ίδιο το υπουργείο οικονομικών, τονίζει ότι τόσο τα αδιευκρίνιστα μέτρα, αλλά και όσα ανακοινώθηκαν ουσιαστικά θα επικυρωθούν όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την τρόικα και μετά από το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Η τρόϊκα δεν φεύγει από την Αθήνα εάν δεν επιβλέψει την σύνταξη του νέου πακέτου μέτρων και φυσικά εάν πρώτα δεν δώσει την έγκρισή της.

Ασφυκτική είναι η πίεση για άμεσες ενέργειες στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοινώθηκε και όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών μια πειστική απάντηση θα δοθεί στους πιστωτές μας μέσω .. ΟΤΕ.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην πώληση ποσοστού έως 16% άμεσα -μέχρι το τέλος του Ιουνίου- όπως και ενός επιπλέον 6% που απομένει.

Έως το τέλος του 2011 προγραμματίζεται η πώληση του συνόλου των μετοχών που ελέγχει στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%), στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ (75%), στην ΕΥΑΘ (του 40% από το 74% που κατέχει το δημόσιο). Επίσης προωθείται στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης που θα πρέπει να λήξει τον Σεπτέμβριο του 2011 μαζί με την επέκταση της σύμβασης στον ΟΠΑΠ.

Ενδεικτικό της αγωνίας για τις αποκρατικοποιήσεις λόγω και του αναμενόμενου αντίκτυπου που θα έχουν οι κινήσεις αυτές στις αγορές είναι και το ότι το υπουργείο Οικονομικών, στις προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων που δημοσίευσε, έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 30 Μαΐου.

Στην έκθεσή της η τρόϊκα –μετά και από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που έκανε στην Αθήνα- θα συμπεριλάβει και …προβολές, δηλαδή σενάρια, για τη βιωσιμότητα του χρέους:

Σενάριο 1: Ρυθμός ανάπτυξης που δεν υπερβαίνει το 2% και πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπερβαίνει το 3,2% του ΑΕΠ, αρχής γενομένης το 2014, καταλήγει σε μια μη βιώσιμη εξέλιξη του δημόσιου χρέους που θα συνεχίσει να αυξάνει ανεξέλεγκτα.

Σενάριο 2: Ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5%. Καταλήγει σε βιώσιμο χρέος που όμως θα διατηρηθεί σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2025.

Σενάριο 3: Ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014, πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5% και πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2015 οδηγεί σε ένα χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μνημόνιο και στην εθνική κυριαρχία;

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα