Διαβολοβδομάδα ήταν για το ΧΑ αυτή που ολοκληρώθηκε σήμερα αφού σωρρευτικά οι απώλειες σε εβδομαδιαία βάση έφτασαν το 12,8%. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.630,47 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,86%.
Η πτώση θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι παρομοιάζουν την Ελλάδα με τη Lehman Brothers αλλά όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι τιμές των μετοχών έχουν ενσωματώσει πολλά αρνητικά σενάρια. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι ο παραλληλισμός με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα συμφέρει την Ελλάδα αφου πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι το κόστος διάσωσης της Lehman θα ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος που δημιούργησε η κατάρρευσή της.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί η δημιουργία ενός μηχανισμού επίλυσης κρίσεων για τα κράτη του ευρώ. Κατά τα άλλα τα spreads των ασφαλίστρων κινδύνου των Ελληνικών, των Πορτογαλικών και των Ισπανικών κρατικών ομολόγων «χτυπούν» ιστορικά ρεκόρ και παρασέρνουν και αυτά των ευρωπαϊκών τραπεζών, αφού όλοι φοβούνται ένα ντόμινο αρνητικών εξελιξεων.
Οταν χθες, οι tradesr στη Wall Street έβλεπαν στις οθόνες εικόνες από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα, η CMA Datavision διατηρεί την Ελλάδα πρώτη παγκοσμίως σε πιθανότητες πτώχευσης (55,19%) και η Citibank υποστηρίζει ότι το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας απλά παρατείνει χρονικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μάλλον θαύμα που ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έχει προσεγγίσει μόνο τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου.
Μόνο 33 μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα έναντι 140 που υποχώρησαν. Ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησηςFTSE 20 υποχώρησε κατά 3,12% και ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών κατά 3,79%. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 10,36 ευρώ με απώλειες 6,24%. Μεγάλη πτώση και για τη μετοχή του ΟΤΕ -5,18%, ενώ από τα blue chips διασώθηκε η μετοχή της ΔΕΗ με κέρδη 1,79%, καθώς ενδέχεται να μην πληρώσει έκτακτη εισφορά, καθώς το 2007 και το 2008 είχε ζημιές και η 3Ε με άνοδο 1,16%.
Η σχετικά χαμηλή αξία συναλλαγών στα 170 εκατ. ευρώ από τη μια πλευρά είναι θετικό γεγονός, καθώς δεν υπάρχουν επιθετικές ρευστοποιήσεις αλλά από την άλλη δεν προκαλεί αισιοδοξία για τη συνέχεια αφού ακόμη και μετοχές που υποχωρούν πάνω από 10% εντός της ημέρας δεν βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές.
Η βουτιά της Wall Street χθες το βράδυ (-3,20%), η πτώση το πρωί των ασιατικών χρηματιστηρίων (Τόκιο -3,10%) και το αρνητικό πρόσημο με το οποίο άνοιξαν πριν από λίγο τα κεντρικά ευρωπαικά χρηματιστήρια επηρεάζουν το ΧΑ που το τελευταίο διάστημα τροφοδοτείται συνεχώς από αρνητικά νέα.
Τα spreads του δεκαετούς ξεπέρασαν τις 1000 μονάδες και στην Πορτογαλία προσέγγισαν τις 350 μονάδες.
Το spread στην 3ετία στις 1600 μονάδες βάσης. Η Αργεντινή είχε παρόμοια spread πριν χρεωκοπήσει!
Παράλληλα, η Citibank «χτύπησε» ξανά υποστηρίζοντας ότι το πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας απλά παρατείνει χρονικά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία δεν αποφεύχθηκε ακόμη. Σύμφωνα με τη Citigroup, είτε η Ελλάδα θα πρέπει να χρεοκοπήσει ή να προχωρήσει σε «εθελοντική» αναδιάρθρωση του χρέους της, επιμηκύνοντας τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα της επόμενης 5ετίας κατά τουλάχιστον 5 έτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Ελλάδα και λάθος κουμπί βούλιαξαν την Wall Street
Στο δρόμο της Ελλάδας η Πορτογαλία
Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα
Τηλεδιάσκεψη των G7 για την ελληνική κρίση
Τι μας περιμένει από το ΔΝΤ; Θα έχουμε τη μοίρα της Αργεντινής και της Ουκρανίας;