Οικονομία

Κι άλλα σενάρια για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους!

Πληθαίνουν τα σενάρια στον ξένο τύπο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Αναφέρονται σε σημερινά τους δημοσιεύματα η Wall Street Journal, το πρακτορείο Bloomberg και οι Financial Times

Στο έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και στις προωθούμενες λύσεις για την διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους αναφέρονται σε σημερινά τους δημοσιεύματα η Wall Street Journal, το πρακτορείο Bloomberg και οι Financial Times.
 
Η Wall Street Journal σε άρθρο της εκτιμά πως ο πολιτικός χρόνος για την Ευρώπη αρχίζει και στερεύει, καθώς η κρίση απειλεί να παρασύρει ακόμη και τις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ. Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην εκτίναξη των ισπανικών και ιταλικών spread παρά τα μέτρα περικοπής δαπανών που έχουν υιοθετήσει οι δύο χώρες.

Επικαλούμενη δηλώσεις αναλυτών η εφημερίδα υποστηρίζει πως το κατάλληλο πακέτο για την Ελλάδα θα αντιστρέψει το κλίμα στην αγορά, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που η είδηση για τις λεπτομέρειες του πακέτου δικαιολόγησαν τις υποβαθμίσεις της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και ενίσχυσαν τις πιέσεις στην Ιταλία.
 
Ωστόσο, πιο απαισιόδοξο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίζεται το πρακτορείο Bloomberg το οποίο σημειώνει πως την ίδια στιγμή που οι αποδόσεις-ρεκόρ των ομολόγων απειλούν να αυξήσουν το χρηματοδοτικό κόστος για τις ευρωπαϊκές χώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατορθώνουν να πείσουν τους επενδυτές ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.
 
Το Bloomberg εστιάζει στις αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνήσεων και της ίδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ επικαλείται δηλώσεις αναλυτή σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα μοιάζει να μην επιδέχεται καμίας επιδιόρθωσης, η Ιταλία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και οι πιθανότητες για την ίδια την ύπαρξη του ευρώ περιορίζονται.
 
Οι Financial Times από την πλευρά τους αναφέρονται στις πιέσεις που δέχονται η Γερμανία και η Ολλανδία για να εγκαταλείψουν το σχέδιο της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας, το οποίο προκαλεί φόβους για ντόμινο στην Ευρωζώνη.
 
Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στο σχέδιο επαναγοράς ομολόγων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στις προτάσεις το ταμείο να χρησιμοποιηθεί ώστε να δανείσει στην Ελλάδα έως 30 δισ. ευρώ για να διενεργήσει επαναγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.
 
Πάντως οι Financial Times σημειώνουν πως παραμένει αδιευκρίνιστο αν το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, θα εξαιρεθεί των βέτο που θέτουν οι οίκοι αξιολόγησης, αφενός διότι οι επενδυτές δεν θα πληρωθούν απολύτως και αφετέρου επειδή η χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας συνεπάγεται πως οποιαδήποτε ανταλλαγή θα θεωρηθεί επιβεβλημένη και όχι εθελοντική.
 
 
 

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα