“Έχουμε αναλάβει την υποχρέωση, μέχρι τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, να έχουμε ολοκληρώσει τις μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι όποιες αποφάσεις για το εφάπαξ θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση” δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του MEGA.
Μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε, υπάρχει στο ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο, το τελευταίο διάστημα, έχει επιβαρυνθεί σημαντικά με τις συνταξιοδοτήσεις και με βάση τις προβλέψεις η καθυστέρηση για την καταβολή του εφάπαξ, είναι περίπου δύο χρόνια.
Ο Γ.Κουτρουμάνης επανέλαβε ότι γίνονται συζητήσεις με τις τράπεζες για προαιρετικό συμψηφισμό δανείων με την καταβολή του εφάπαξ και επισήμανε ότι, εφόσον υπάρχει αντιστοιχία εισφορών δεν κινδυνεύουν τα εφάπαξ.Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
“Εφάπαξ της τάξης των 140-150 χιλάδων ευρών προφανώς δεν αντιστοιχούν στις ασφαλιστικές εισφορές” υπογράμμισε, καλώντας μας ουσιαστικά να τα ξεχάσουμε.
Τα δώρα και οι συντάξεις
Σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν ο 13ος – 14ος μισθός και οι συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι ”κινδυνεύουν αν δεν υπάρξει ανάπτυξη”, και όλα αυτά ενώ ξέρουμε πως πρόβλεψη για ανάπτυξη δεν υπάρχει πριν το 2014.
Μάλιστα για το ίδιο θέμα συνέχισε λέγοντας “οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι και πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί. Η πορεία της χώρας το 2012 θα κρίνει μισθούς και συντάξεις, για τα επόμενα χρόνια”, ενώ ανέφερε ότι “η ανταγωνιστικότητα δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση των μισθών. Θέλει και άλλα μέτρα και το έχουμε πει στην τρόικα”.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η τρόικα είχε ζητήσει και μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση των δώρων και των συμβάσεων. Τόνισε πάντως ότι δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.
”Ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν”, όπως σημείωσε, τα επίπεδα των συντάξεων.
Tην ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις, υπογράμμισε επίσης ο υπουργός Εργασίας.
Σε ερώτηση για τα “μαϊμού” επιδόματα αναπηρίας, ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής η κατάσταση θα είναι χειρότερη από αυτή που ζούμε σήμερα, επισήμανε ότι οι πρακτικές αυτές κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στα ταμεία και τόνισε ότι από τον επανέλεγχο των επιδομάτων συντάξεων και παροχών θα εξοικονομηθούν συνολικά 4,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης :