Μετέωροι κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που τώρα απασχολούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, που πρόκειται να καταργηθούν, μιας και η τρόικα πολλούς τους έχει κρίνει ακατάλληλους να υπάρχουν στο δημόσιο.
Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα αυτόματες μετατάξεις στο δημόσιο θα σταματήσουν και από εδώ και πέρα θα μετατάσσονται μόνο όσοι κρίνονται επαρκείς μέσα από αξιολόγηση που θα αναλάβει ο ΑΣΕΠ. Στην ουσία σημαίνει ότι όποιοι κρίνονται ανεπαρκείς θα παίρνουν το δρόμο της απόλυσης από το δημόσιο και της ανεργίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις ΔΕΚΟ υπηρετούν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στην ουσία αυτοί οι υπάλληλοι δεν καλύπτονται από το Σύνταγμα περί μονιμότητας όπως ισχύει για τους υπαλλήλους σε υπουργεία, ΟΤΑ και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Στο στενό δημόσιο τομέα υπηρετούν περίπου 53.000 υπάλληλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και στο δημόσιο υπάρχουν 650.000 μόνιμοι υπάλληλοι για τους οποίους όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν τιθεται θέμα απολύσεων. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπτωση που μία σύμβαση αορίστου καταγγελθεί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα δικαστικής δικαίωσης.
Αναφερόμενος στο ενιαίο μισθολόγιο και τις αποδοχές, ο κ. Ραγκούσης ξεκαθάρισε ότι οι αποδοχές θα μειωθούν στους υψηλόμισθους υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, ενώ αναπροσαρμογές θα υπάρξουν σε ειδικά μισθολόγια όπως εκείνα των δικαστών, των διευθυντών ΕΣΥ, μελών των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλα. Αντίθετα, προβλέπεται ότι θα αυξηθούν οι μισθοί των χαμηλόμισθων υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 350.000 υπάλληλοι βρίσκονται σε ειδικά μισθολόγια.