Κόσμος

Κίνδυνος επέκτασης της κρίσης στις αναπτυσσόμενες χώρες

Οι αναπτυσσόμενες χώρες τα πήγαν καλά μετά την παγκόσμια ύφεση του 2009 αλλά η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ΕΕ και στις ΗΠΑ απειλούν να τις πλήξουν, προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ.

«Καθώς οι αναπτυγμένες χώρες ολισθαίνουν, η κατάσταση για τις αναπτυσσόμενες αγορές μπορεί να μεταβάλλεται προς το χειρότερο», είπε.
 
«Εξακολουθώ να νομίζω ότι μια νέα ύφεση στις μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως είναι απίθανη. Αλλά (. . .) αυτή μου η πεποίθηση υποσκάπτεται καθημερινά, από τη σταθερή ροή άσχημων ειδήσεων», είπε ο Ζέλικ.
 
Από τον περασμένο μήνα τα επιτόκια για τα κρατικά χρέη αυξήθηκαν, χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώσεις και οι ροές κεφαλαίου «μειώθηκαν απότομα», είπε ο Ζέλικ.
 
Μιλώντας πριν από τις ετήσιες συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας ο Ζέλικ έκανε λόγο περί μιας «επιδεινούμενης προοπτικής» για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον.
 
«Μια κρίση δημιουργημένη στον αναπτυγμένο κόσμο μπορεί να καταστεί μια κρίση για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρώπη, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δράσουν για να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά τους προβλήματα πριν γίνουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και για τον υπόλοιπο κόσμο. Το να μην το κάνουν είναι ανεύθυνο».
 
«Η πτώση των εξαγωγών είναι ήδη μια ανησυχία», είπε ο Ζέλικ. «Τώρα η πτωτική εξέλιξη στις αγορές και η μειούμενη πίστη ίσως προκαλέσει μείωση στις επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια μείωση της καταναλωτικής δαπάνης. Μια πτώση στην εγχώρια ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να σημάνει πως θα χάναμε τις οικονομικές τους μηχανές που οδηγούν την παγκόσμια ανάκαμψη».
 
Οι τιμές των τροφίμων είναι μια «πρώτη ανησυχία», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, τονίζοντας ότι αυξάνονται στη Βόρεια Αφρική και στην Μέση Ανατολή.
 
Οι αναπτυσσόμενες χώρες πλέον «δεν είναι σε τόσο καλή θέση όσο ήταν το 2008 για να αντέξουν ένα νέο σοκ», είπε ο Ζέλικ. «Οι προϋπολογισμοί τους δεν είναι τόσο ισχυροί ώστε απλά να ξοδέψουν για να επιλύσουν το πρόβλημα».
 

Κόσμος

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα