Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει ότι στην πραγματικότητα οι λύσεις που συζητούνται δεν μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Από τα διαρθρωτικά ταμεία θα μπορούσαν να απελευθερωθούν το πολύ μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια, ένα νέο πρόγραμμα με καινούργια δάνεια θα εκτόξευε ακόμη περισσότερο στα ύψη το ελληνικό χρέος ενώ η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι εργαλεία που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, σημειώνει η εφημερίδα
«Αντί να αναβάλλεται περαιτέρω η πτώχευση, ένα κούρεμα θα ήταν η ενδεδειγμένη και αληθινή απάντηση. Θα έφερνε βέβαια τους διασώστες σε δυσάρεστη θέση. Από τη μια η Γερμανία θα έπρεπε να διαγράψει πιθανότατα 20 δισ. ευρώ, η Γαλλία σχεδόν τα ίδια. Από την άλλη οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι θα ρωτούσαν γιατί να πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους, όταν οι Έλληνες απαλλάσσονται για δεύτερη φορά. Η ευρωδιάσωση θυμίζει όλο και περισσότερο τραγωδία. Ό,τι κι αν κάνει κανείς, οδηγεί σε ένα άσχημο τέλος».
«Τρίτη, 20 Αυγούστου του 2013, μια καλή ημέρα για την πολιτική κουλτούρα στη Γερμανία», σχολιάζει το περιοδικό Der Spiegel, σημειώνοντας ότι την ημέρα εκείνη ο Β. Σόιμπλε εξέφρασε επιτέλους αυτό που γνωρίζουν εδώ και καιρό ειδικοί, πολίτες και πολιτικοί, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.
«(…) Στην τελική του ευθεία λοιπόν ο προεκλογικός αγώνας βρήκε επιτέλους ένα μεγάλο θέμα: Ποια θα είναι η συνέχεια με το ευρώ; Πόσο αξίζει η ευρωζώνη και η Ευρώπη για τους Γερμανούς; Είναι τώρα ευθύνη της αντιπολίτευσης να μην αφήσει τους Μέρκελ και Σόιμπλε να τη γλιτώσουν με μερικές άνευ σημασίας απαντήσεις, αλλά να ζητήσουν εξηγήσεις από την κυβέρνηση: ποια ακριβώς θα είναι η μορφή της νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, από πού θα προέλθουν τα χρήματα;
Και υπάρχει εναλλακτική επιλογή ως προς την πολιτική της κυβέρνησης στην ευρωκρίση; Εντέλει δεν υπάρχει άλλο πολιτικό πεδίο όπου οι θέσεις των κομμάτων είναι τόσο διαφορετικές. (…) Τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι εξελίξεις στην ευρωζώνη θα επηρεάσουν το μέλλον της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης όσο κανένα άλλο θέμα. Η συζήτηση άνοιξε. Ευχαριστούμε Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!»
Η Stuttgarter Zeitung εκτιμά ότι ακόμη και ένα κούρεμα δεν θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους: «(…) Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι εκ των ων ουκ άνευ, αλλά δεν αρκεί από μόνη της. Μια νέα δανειακή βοήθεια, όπως την προαναγγέλλει ο γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε έχει νόημα, μόνον εάν υπάρξει επιτέλους αλλαγή πορείας.
Η ΕΕ θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην Ελλάδα, αποδεσμεύοντας, για παράδειγμα, πρόωρα κοινοτικούς πόρους που προορίζονται ούτως ή άλλως για τη χώρα. Η ανάπτυξη είναι το κλειδί για την έξοδο της Ελλάδας από την παγίδα του χρέους».
«Η μισή αλήθεια» είναι ο τίτλος του σχολίου της Welt που σημειώνει: «Όντως, σε περίπτωση ενός τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα δεν χρειάζονται καταρχήν ριζικές λύσεις, όπως το να παραιτηθούν οι δημόσιοι πιστωτές από τις αξιώσεις τους (…). Σε αυτό έχει δίκιο ο Β. Σόιμπλε. Με την απλή διαπίστωση ωστόσο ότι η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω στήριξη, πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα.
Η αντιπολίτευση δεν θα έπρεπε να αφήσει τον Σόιμπλε να τη γλιτώσει έτσι απλά: ανοιχτό παραμένει, για παράδειγμα, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα όταν θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των Ελλήνων; Θα είναι όντως σε θέση να δανειστούν χρήματα από τις αγορές, ενδεχομένως ήδη από το 2015;».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μέρκελ: Στα μέσα του 2014 θα σας πω πόσα θα χρειαστεί η Ελλάδα!
Μεγαλύτερο προβάδισμα δίνει στη Μέρκελ νέα δημοσκόπηση
Έτσι θα χρηματοδοτηθεί το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα
Στην υγεία των κορόιδων! Μετά το Νταχάου, η Μέρκελ ήπιε (πολλή) μπύρα (ΦΩΤΟ)