Στην ιρλανδική πρωτεύουσα συναντώνται σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προκειμένου να εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, το οποίο προβλέπει τη διάθεση 10 δισ. ευρώ στην Λευκωσία. Από αυτά ένα δισ. είναι η εισφορά του ΔΝΤ και τα υπόλοιπα εννέα θα αντληθούν από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Το μερίδιο που αναλογεί στην Κύπρο προσδιορίζεται τώρα στα 13 δισ. ευρώ, καθώς η κυπριακή κυβέρνηση παραδέχεται ότι η χώρα χρειάζεται 5,5 δισ. περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί.
Οι πρόσθετες δανειακές ανάγκες της Λευκωσίας προκαλούν τριβές στους κόλπους των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU), ενόψει της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση του πακέτου.
Ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Φόλκερ Κάουντερ, θεωρεί δεδομένο ότι το πρόγραμμα θα εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα από το Bundestag, η λεγόμενη οικονομική πτέρυγα του κόμματος απειλεί με «όχι» στην ψηφοφορία, εφόσον δεν πληρούνται συγκεκριμένοι όροι.
Μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse, o κ. Κάουντερ τονίζει ότι «για την Κύπρο υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία» και εκτιμά ότι την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα θα πάρει θετική ψήφο. Ο πρόεδρος της ΚΟ της CDU υπενθυμίζει ότι αυτό θα συμβεί σε συνεργασία με τις ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων (Grüne).
Αποκλείεται η έγκριση του πακέτου εάν η Λευκωσία δεν καλύψει την «τρύπα»
Αντίθετα, η ισχυρή πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζει τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο, ζητά διά στόματος του προέδρου της, Κρίστιαν φον Στέτεν, να αποδείξει η Κύπρος ότι είναι σε θέση να καλύψει με ίδια κεφάλαια την «τρύπα» των 5,5 δισ. ευρώ που έχει προκύψει. «Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, αποκλείεται η έγκριση στο γερμανικό κοινοβούλιο του πακέτου των 10 δισ. ευρώ», λέει ο Κρίστιαν φον Στέτεν, που από την περασμένη Τετάρτη βρίσκεται στην Κύπρο με αντιπροσωπεία της γερμανικής βουλής. Υπενθυμίζεται ότι στην «οικονομική πτέρυγα» ανήκουν οι 145 από τους 237 βουλευτές της CDU.
«Το κενό χρηματοδότησης που προέκυψε είναι τεράστιο και επιβεβαιώνει τις αμφιβολίες που διατύπωσα σχετικά με το πρόγραμμα χρηματοδότησης που συμφώνησαν η Κύπρος με την Τρόικα», επισημαίνει ο γερμανός συντηρητικός βουλευτής και προσθέτει: «Η υπόθεση εξελίσσεται όπως με την Ελλάδα. Έρχονται στην επιφάνεια κάθε τόσο νέες τρύπες».
Τι θα γίνει με το κούρεμα των καταθέσεων
Με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη περιμένει τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup σχετικά με την μελλοντική διάσωση προβληματικών τραπεζών.
Ο ασκός του Αιόλου έχει πια ανοίξει και όλα δείχνουν πως το ”πείραμα” της Κύπρου θα πάρει τη μορφή νόμου, γιατί πολύ απλά αυτό επιδιώκουν οι Γερμανοί.
Δηλαδή από το 2015 και μετά σε όποια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, ”πλάτες” θα βάλουν οι καταθέτες με νομοθετημένο ”κούρεμα”.
Όλα δείχνουν πως η ευρωπαϊκή φόρμουλα διάσωσης των τραπεζών θα εφαρμόζεται σε χώρες που δεν έχουν υπαχθεί σε Μνημόνιο και ο λόγος είναι πολύ απλός, οι Γερμανοί ”φοβούνται” τις εξελίξεις στις τράπεζες της Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλίας.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Deutsche Welle