Οικονομία

Κρίσιμες επαφές Παπακωνσταντίνου – “τρόικας”

Συνάντηση με τους επικεφαλής ΔΝΤ- ΕΚΤ- ΕΕ στην Ουάσινγκτον είχε  ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά την ιστορική και επώδυνη - τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ε.Ε. - απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. "Δράστε γρήγορα" τους είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Κοινή συνάντηση του Γ. Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, τον ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  Ζαν Κλωντ Τρισέ πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που ζήτησε η Ελλάδα και η πρόοδος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα για την προετοιμασία του οικονομικού προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου θα ενταχθεί η χρηματοδότηση από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών  συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου ο Τίμοθι Γκάιτνερ κάλεσε τους Ευρωπαίους, το ΔΝΤ και τις ελληνικές αρχές να “δράσουν γρήγορα για  να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και μια ουσιαστική και συμπαγής χρηματοπιστωτική υποστήριξη προς την Ελλάδα”.
    
Ευρωπαϊκές αρχές ανακοίνωσαν οτι η  ενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα “στηριχθεί στο πρόγραμμα που ετοιμάζουν αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με “γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο”. Παράλληλα και στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της χώρας του σε συνομιλίες τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή.

Την Κυριακή, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ντομινίκ Στρος Καν, υπό τη σκιά των μεγάλων τομών και περικοπών που ζητά το Ταμείο από την Ελλάδα. “Είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε εσπευσμένα μετά το ελληνικό αίτημα” δήλωσε ο επικφαλής του ΔΝΤ, μετά την ελληνική ανακοίνωση συμπληρώνοντας ότι “δουλεύουν μαζί με τις ελληνικές αρχές στενά εδώ και εβδομάδες”. 

Στο μεταξύ, “η απόφαση για το πότε και πόση οικονομική βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα θα ληφθεί το νωρίτερο ύστερα από δέκα ημέρες”, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε. “Οι Ελληνες πρέπει να παρουσιάσουν ένα ανανεωμένο πρόγραμμα σταθερότητας των δημοσίων οικονομικών τους για το 2011 και το 2012”, τόνισε ο Μπρίντερλε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.  “Το ΔΝΤ είναι αρμόδιο να κάνει την εκτίμηση. Παίζει ένα ρόλο κλειδί”, υπογράμμισε ο γερμανός υπουργός.

Ο Επίτροπος Ρεν εκτίμησε νωρίτερα,  οτι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου. Οπως είπε η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα γίνει αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα μέλη της Ευρωζώνης και η εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων, που υπάρχουν στην κάθε χώρα. Δήλωσε επίσης ότι η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου, η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). Υπογράμμισε, δε, ότι κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της ευρωζώνης και, τελικά, του κόσμου

“Αγκάθι ως προς τη στήριξη παραμένει η στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία δεν φαίνεται να σπεύδει να περάσει με κοινοβουλευτικές διαδικασίες την απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα. Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις πριν η Γερμανία δώσει τη συγκατάθεση και τα χρήματα – τη “μερίδα του λέοντος μεταξύ των κρατών της Ευρωζώνης – στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ αρνήθηκε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, όπως είπε, πάντα εκτιμούσε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης. 

“Καλύτερα να μην αγνοήσουμε τη φωτιά”

Η κρίση στην Ελλάδα απασχόλησε τη σύνοδο των G20 – ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών του κόσμου. Η Ομάδα εκφράζει ικανοποίηση που η ανάκαμψη μετά την χρηματοπιστωτική κρίση, φαίνεται πιο βέβαιη αλλά προβληματισμό για το πρόβλημα δανεισμού της χώρας μας. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους το σχέδιο για την Ελλάδα, που αναμένεται σε πρώτη φάση να φτάσει τα 45 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο “πακέτο” προς χώρα.

“Αν το σπίτι του γείτονά σου πιάσει φωτιά, ακόμη κι αν είναι ένα μικρό σπίτι και, ίσως, το φταίξιμο είναι του γείτονά σου, θα ήταν καλύτερα να μην αγνοήσεις τη φωτιά”, δήλωσε πάντως χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι για την κρίση στην Ελλάδα. “Καλύτερα να χρησιμοποιήσεις έναν πυροσβεστήρα. αν έχεις, και εμείς τον έχουμε. Διαφορετικά η φωτιά θα φθάσει και το σπίτι σου, ακόμη κι αν είναι ένα όμορφο και μεγάλο σπίτι” τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της G20

Παπανδρέου από Ρόδο: “Το ΔΝΤ δεν θα φύγει με τη βία”

Οικονομία

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας
Προηγούμενες διοικήσεις θεωρούσαν την ενέργεια εμπόδιο αντί για τεράστιο εθνικό περιουσιακό στοιχείο και για να είμαστε παγκοσμίως ανταγωνιστικοί, πρέπει να επεκτείνουμε την παραγωγή ενέργειας, τονίζει ο Κρις Ράιτ
ΗΠΑ: Ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Τραμπ τάσσεται υπέρ του LNG και της πυρηνικής ενέργειας