Τρίτη, 5 Νοε.
17oC Αθήνα

Κύριο θέμα στους Financial Times για Alpha Bank, Πειραιώς

Κύριο θέμα στους Financial Times για  Alpha Bank, Πειραιώς

”Η Πειραιώς αντιμετώπισε γενναία τις αγορές με το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ (το πρώτο από ελληνική τράπεζα σε διάστημα 5 ετών) και αντλεί 1,7 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Alpha Bank αντλεί 1,2 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου” αναφέρουν οι Financial Times.

Οι ελληνικές τράπεζες, τα καναρίνια και οι… ανθρακωρύχοι

Τα καναρίνια μπορεί ακόμη να κελαηδούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ανθρακωρύχοι είναι ασφαλείς. Οι νέοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες πρέπει να το έχουν αυτό κατά νου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα καναρίνια είναι τα hedge funds που τοποθετήθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, όταν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν. Έκτοτε φτερουγίζουν ξέφρενα. Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών -Alpha, Πειραιώς και Εθνική- έχουν ενισχυθεί από τον Ιούλιο κατά μέσο όρο 82%.

Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών -Alpha, Πειραιώς και Εθνική- έχουν ενισχυθεί από τον Ιούλιο κατά μέσο όρο 82%

Οι ανθρακωρύχοι -οι πιο παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές- έρχονται δεύτεροι. Οι τράπεζες τους προσφέρουν αρκετές ευκαιρίες. Η Πειραιώς αντιμετώπισε γενναία τις αγορές με το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ (το πρώτο από ελληνική τράπεζα σε διάστημα 5 ετών) και αντλεί 1,7 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Alpha Bank αντλεί 1,2 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσει το κεφαλαιακό κενό που αποκάλυψαν τα πρόσφατα stress tests που έγιναν από την BlackRock και, στην περίπτωση της Πειραιώς, για την αποπληρωμή των ακριβών προνομιακών τίτλων.

Η Πειραιώς αντιμετώπισε γενναία τις αγορές με το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ (το πρώτο από ελληνική τράπεζα σε διάστημα 5 ετών) και αντλεί 1,7 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Alpha Bank αντλεί 1,2 δισ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Εύκολα μπορεί κανείς να υποστηρίξει το σενάριο περαιτέρω ανόδου. Τα stress tests της BlackRock δεν εξελίχθηκαν πολύ άσχημα, με κεφαλαιακό έλλειμμα 6,4 δισ. ευρώ αθροιστικά για τις έξι μεγαλύτερες τράπεζες.

Επίσης, τα πρόσφατα αποτελέσματα δείχνουν μικρές ενδείξεις βελτίωσης. Τα έσοδα στις τρεις τράπεζες είναι ενθαρρυντικά (ειδικότερα για το τέταρτο τρίμηνο), αν και το κόστος επίσης ενισχύεται. Αυτή η χρονιά θα πρέπει να ευνοηθεί από την ανάκαμψη – το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 0,6% φέτος μετά τη συρρίκνωση κατά 4% το 2013. Η Deutsche Bank προβλέπει ότι τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών θα αυξάνονται κατά 10% ετησίως μέχρι το 2018.

Υπάρχουν, όμως, ακόμη πιθανότητες να συμβεί κάτι ζημιογόνο. Οι προβλέψεις για απομειώσεις δανείων είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα, που τελικά εκμηδενίζουν εντελώς τα προ προβλέψεων κέρδη του 2013 για την Alpha, την Πειραιώς και την Εθνική.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεξάγει τη δική της αξιολόγηση της ποιότητας στοιχείων ενεργητικού και τα δικά της stress tests, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται αργότερα φέτος. Ενδεχομένως να διαφέρουν από εκείνα της BlackRock και να επιβάλουν μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησης.

Είναι δύσκολο να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες και μέχρις ότου αποσαφηνιστεί η κατάσταση, τα καναρίνια θα έχουν πετάξει μακριά.

Διαβάστε επίσης:

Αλχημείες Στουρνάρα: ”Νέους φόρους δεν βάζουμε” – Διατηρεί όμως τους έκτακτους!

Πηγή Euro2day

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε