Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν είχε λόγο να μην είναι ικανοποιημένη από τη στήριξη του Eurogroup στην απαίτηση του Ταμείου για λήψη (με νόμο) έκτακτων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα ως προϋπόθεση για να κλείσει η αξιολόγηση. «Θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι βιώσιμα και να είναι συγκεκριμένα», είπε.
«Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν, αφήνοντας λίγο περιθώριο για “γενικές τοποθετήσεις”», είπε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα και να συνεχίσει τη δουλειά που έχει γίνει. Υπήρξε μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες δυο μέρες» τόνισε η Λαγκάρντ, που επανέλαβε ότι το πρόγραμμα πρέπει να «περιέχει» τόσο τις μεταρρυθμίσεις όσο και τη βιωσιμότητα του χρέους. Και με νόημα έστειλε μήνυμα στην Αθήνα: «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ κινήθηκε προς την πλευρά των Ευρωπαίων και για το χρέος, ένα θέμα που είπε πως δεν θα λυθεί άμεσα. Επεσήμανε πως δεν είναι απαραίτητο το κούρεμα (για το οποίο το Eurogroup και κυρίως η Γερμανία) δεν θέλει ν’ ακούει αλλά χρειάζεται αναδιάρθρωση.
«Πρώτον δεν χρειάζεται κούρεμα, δεύτερον η συμφωνία του Ιουλίου αποτελεί οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα», τόνισε.
Σε μια (ακόμα) επίδειξη ισχύος, η Λαγκάρντ έκανε ουσιαστικά… κουρελόχαρτο τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο εκτιμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στο 0,7%. «Καλωσορίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο» είπε αλλά υπενθύμισε πως και στο παρελθόν η Eurostat είχε αναγκαστεί να αναθεωρήσει τα στοιχεία της. Αναφερόταν στο 2013 όταν το πλεόνασμα του 1,3% έγινε… 0,5%. «Πολλές φορές η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία της. Θα τα εξετάσουμε με προσοχή» είπε.