Τρίτη, 26 Νοε.
13oC Αθήνα

Λιτότητα για πολλά χρόνια!

Λιτότητα για πολλά χρόνια!
Πακέτο 80 μέτρων ζητούν από την Ελλάδα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Και αυτό θα είναι το “αντάλλαγμα” για τη στήριξη που θα δώσουν στη χώρα μας.

 

Τι περιλαμβάνει το πακέτο; Αύξηση του ΦΠΑ, επιβολή ειδικών φόρων σε προϊόντα πολυτελείας ακόμη και στα Ι.Χ, υψηλότερο φόρο στα καύσιμα, πρόσθετες περικοπές δαπανών ακόμη και επενδυτικών αλλά και επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό: μόνιμη περικοπή υψηλών συντάξεων, μικρότερες ετήσιες αυξήσεις τους, μαζική περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση ορίων ηλικίας, καθώς και υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο των αποδοχών.
 
Το Συμβούλιο ζητά τη λήψη νέων πακέτων μέτρων έως το 2012. Συστήνει όμως και τη διατήρηση αρκετών από αυτά και στη συνέχεια όπως περικοπές σε μισθούς, κοινωνικές δαπάνες κ.λπ. με στόχο το μηδενισμό του ελλείμματος.
 
Όπως γράφει η “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” τα μέτρα περιγράφονται στην «Απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών με την οποία προειδοποιείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος». Πρόκειται τυπικά για συστάσεις και όχι για υποχρεωτικές οδηγίες. ‘Ομως, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, είναι πιθανό να «τιμωρηθεί» από τις αγορές με αύξηση του κόστους δανεισμού ή ακόμη και με αδυναμία να λάβει τα χρήματα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της. Έτσι, οι κοινοτικές «συστάσεις» έχουν κατ’ ουσίαν χαρακτήρα τελεσίγραφου.
 
Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «δεδομένων των κινδύνων στην εκτέλεση του προϋπολογισμού (λόγω της ύφεσης) η αυστηρή εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2010 θα είναι ύψιστης σημασίας» Και τούτο διότι «είναι απολύτως απαραίτητο να αποκατασταθούν τα δημόσια οικονομικά στην Ελλάδα με αξιόπιστο και διατηρήσιμο τρόπο», «δεδομένων των κινδύνων που σχετίζονται με τη δημοσιονομική της εξυγίανση».
 
Τα μέτρα κρίνονται από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πολύ αυστηρά, «ίσως και βαρύτερα από αυτά που θα λάμβανε η Ελλάδα αν χτύπαγε την πόρτα του ΔΝΤ», όπως λένε χαρακτηριστικά. Αποτελούν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών και θα οριστικοποιηθούν με τον ερχομό τις επόμενες ημέρες του κλιμακίου της Κομισιόν στην Αθήνα.
 
Οι υπουργοί αποφάσισαν να θέσουν συγκεκριμένο αριθμητικό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος: το πολύ στα 21.270 εκατ. ευρώ το 2010, στα 14.170 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 7.360 εκατ. ευρώ το 2012.
 
Τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμοστούν σύμφωνα πάντα με το κείμενο σε 5 φάσεις:
 
1. Άμεσα: Αύξηση του ΦΠΑ, θέσπιση ειδικών φόρων κατανάλωσης για είδη πολυτελείας (συμπεριλαμβανομένων των Ι.Χ.), νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα, πρόσθετες μειώσεις δαπανών (τρεχουσών αλλά και επενδυτικών) και μόνιμη περικοπή του 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού που σήμερα παρακρατείται ως αποθεματικό.
 
2. Μέχρι τις 15 Μαΐου 2010: Πάγωμα των ονομαστικών μισθών στο ευρύτερο Δημόσιο, των νέων προσλήψεων το 2010, κατάργηση συμβάσεων περιορισμένου χρόνου, περικοπή επιδομάτων δημόσιων υπαλλήλων και αυξήσεων στις συντάξεις.
 
Επιβολή ενιαίας φορολογικής κλίμακας, κατάργηση απαλλαγών και αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (και των ειδικών επιδομάτων των δημόσιων υπαλλήλων), εισαγωγή τεκμηρίων. Νομοθέτηση της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση το πολύ με καθυστέρηση 10 ημερών και υποχρέωση ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων να δημοσιεύουν ετήσιους ισολογισμούς. Θέσπιση προσωπικής ευθύνης όταν υπάρχει λάθος υποβολή εκθέσεων. Συνεργασία με τη Eurostat για τη βελτίωση των στατιστικών.
 
3. Εως το τέλος του 2010: Ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει επιβολή χαμηλότερου πλαφόν στις συντάξεις, προοδευτική αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών, υπολογισμό των συντάξεων με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου και «εξορθολογισμό» των επιδομάτων που δίδονται στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Επίσης, ζητείται σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής της σύνταξης και της ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με τις δημογραφικές αλλαγές, αύξηση της απασχόλησης για να διευρυνθούν οι εισφορές και προσαρμογή των ετήσιων αποδοχών βάσει πληθωρισμού. Συστήνονται αυστηρότεροι όροι για πρόωρη συνταξιοδότηση και περιορισμός των επαγγελμάτων στα οποία επιτρέπεται, αλλά και κοινό σύστημα συντάξεων με ενιαία δικαιώματα και εισφορές.
 
Μόνιμη εφαρμογή του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις, νέο ενιαίο μισθολόγιο για το ευρύτερο Δημόσιο, μέτρα παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιδόσεων στις εφορίες και ενίσχυσή τους με προσωπικό και υποδομές, αλλά και παροχή εγγυήσεων ώστε να μην υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις.
 
4. Μέχρι το 2012: Νέες περικοπές καταναλωτικών και μισθολογικών δαπανών και νέα μείωση απασχόλησης στο Δημόσιο. Συμβολή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων στη διαμόρφωση των οικονομικών προβλέψεων, υπολογισμός ελλείμματος μόνο με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.
 
5. Διαρθρωτικές παρεμβάσεις: Αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποσύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων από αυτές του Δημοσίου, περιορισμός της χρήσης της ρήτρας εξαίρεσης (για διευρυμένο ωράριο απασχόλησης). Μισθολογικές περικοπές ανάλογες με αυτές που προωθούνται στο Δημόσιο.
 
Μείωση του κατακερματισμού του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αναβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας, καλύτερη διοίκηση των νοσοκομείων, αναθεώρηση της λίστας φαρμάκων. Δημιουργία σε κάθε υπουργείο εξειδικευμένης μονάδας μείωσης γραφειοκρατίας, ταχύτερη εφαρμογή της οδηγίας για τις υπηρεσίες και απελευθέρωση επαγγελμάτων, απορύθμιση του τομέα των μεταφορών και της ενέργειας, με άρση των περιορισμών ειδικά στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, απελευθέρωση αγοράς σιδηροδρόμων και ηλεκτρικής ενέργειας. Βελτίωση του ρυθμού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.
 
 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε