Ελλάδα

“Λουκέτο” σε ΔΕΚΟ “εδώ και τώρα” ζητά η τρόϊκα

Οι πιέσεις για τις δόσεις του δανείου συνεχίζονται και αυτή τη φορά η Τρόικα πιέζει ακόμη και για λουκέτο ή άμεση ιδιωτικοποίηση κάποιας ΔΕΚΟ

Το “θρίλερ” για την εκταμίευση της 5ης δόσης τελειώνει..αρχίζει όμως εκείνο για την 6η δόση του Σεπτεμβρίου.
Όλα δείχνουν ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου θα έχει έντονη πολιτική χροιά και το τελικό «πράσινο» φως θα κληθούν να το δώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Ιουνίου.

Ολοένα και πιο πιθανό φαντάζει πλέον το ενδεχόμενο να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου στήριξης, με την Ευρώπη να δίνει και τις απαραίτητες εγγυήσεις στο ΔΝΤ για την χρηματοδότηση της Ελλάδας το 2012. Οι αποφάσεις για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η νέα «στήριξη», θα μετατεθούν για τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Άλλο ένα ενδεχόμενο είναι να προωθηθεί μία λύση «πακέτο» που θα περιλαμβάνει απόφαση και για τη δόση αλλά και για πρόσθετο δανεισμό από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό EFS.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την «τύχη» της ερχόμενης – 5ης – δόσης του μηχανισμού στήριξης, ανέφερε πως «πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πρέπει να κάνει . Είναι προφανές ότι εφόσον τα κάνουμε – που θα τα κάνουμε – θα συνεχιστεί η εκταμίευση του δανείου. Είναι προφανές ότι δεν κινδυνεύει τίποτα».

Ουσιαστικά ο υπουργός δείχνει να είναι βέβαιος για δύο πράγματα:
Πρώτον: η Ελλάδα θα πάρει την 5η δόση του δανείου και δεύτερον ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ..όλα όσα πρέπει..
Επί της ουσίας, καταλυτικής σημασίας για το μέλλον της χρηματοδότησης της χώρας αναδεικνύονται οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, η πολιτική κόπωση και οι αστοχίες της κυβέρνησης. Η απαίτηση της τρόϊκα για συναίνεση των ελληνικών κομμάτων δεν εξασθένησε, φαίνεται όμως να εγκαταλείπεται σε αυτό το στάδιο και να τίθεται ως «όρος» για την επόμενη δόση του δανείου, εκείνη του Σεπτεμβρίου.

Με «φόντο» το έκτακτο συμβούλιο eurogroup το οποίο συγκάλεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αποκλειστικό θέμα την Ελλάδα, στις 6 Ιουνίου, οι σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και τους εκπροσώπους των Βρυξελλών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές «συγκλίνουν γρήγορα» βρίσκοντας κοινά σημεία.

Στο τραπέζι έπεσε ακόμη και το «λουκέτο» σε ΔΕΚΟ με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση κάποιας επιχείρησης αστικής συγκοινωνίας.
Είναι σαφές, ότι η τρόικα δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα εάν δεν εξασφαλίσει το κλείσιμο δημοσίων οργανισμών, τις απολύσεις και την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς δεν φαίνεται να είναι πλήρως ικανοποιημένη από τα νέα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν (όπως η μετάταξη των προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, στον υψηλό 23%).

Είναι ενδεικτική η δήλωση του υπουργού για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε σκληρές μειώσεις δαπανών. «Δεν είναι εύκολο να κλείσεις μια ΔΕΚΟ, αν χρειάζεται θα γίνει κι αυτό» και συμπλήρωσε πως «την εξυγιαίνεις, αποκρατικοποιείς εκεί που δεν χρειάζεται να είναι το κράτος. Αλλά τις ΔΕΚΟ τις εξυγιαίνεις, για να δουλεύουν για τον πολίτη – για παράδειγμα των αστικών συγκοινωνιών, ούτε να τις κλείσεις μπορείς, ούτε θέλεις να ιδιωτικοποιήσεις όλες τις αστικές συγκοινωνίες» αφήνοντας να εννοηθεί ότι και οι αστικές συγκοινωνίες είναι πιθανό να ιδιωτικοποιηθούν, αν και μέχρι τώρα δεν έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Ασφυκτικές λοιπόν είναι οι πιέσεις και για τις αποκρατικοποιήσεις. Κρίσιμο στοιχείο στο μέτωπο αυτό, είναι ο ρόλος που θα έχει το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας (ΤΔΠ) που έχει συσταθεί.
Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ζητούν την δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα που θα υλοποιεί τις αποκρατικοποιήσεις.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει στην λειτουργία του ΤΔΠ. «Υπάρχει η δημιουργία ενός ταμείου, στο οποίο θα εισφερθούν κινητές και ακίνητες αξίες του Δημοσίου, το οποίο θα μπορεί να βγαίνει στην αγορά», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε πως «θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις αξίες του, για να δανείζεται καλύτερα».

Διαβάστε επίσης:

Δραματικές συσκέψεις με την τρόικα για την 5η δόση

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα