Οικονομία

MLS: Τα σχέδια του ιδρυτή Ιωάννη Καματάκη

Τρεις μήνες αφότου διαπιστώθηκε ότι τα οικονομικά στοιχεία της τεχνολογικής εταιρείας MLS Innovation Inc. δεν αποτυπώνονται ορθά και σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, προκαλώντας «τριγμούς» στη χρηματιστηριακή αγορά, ο Ιωάννης Καματάκης, ιδρυτής και πρόεδρος καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να αποκαταστήσει τη φήμη της εταιρείας του.

Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με στρατηγικό επενδυτή, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κι εκπονεί business plan, με σκοπό να επανατοποθετήσει το σήμα της MLS ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ομολογιούχους και να τους πείσει, ότι δεν θα ζημιωθούν οικονομικά.  Από την πλευρά τους οι ομολογιούχοι περιμένουν την έκδοση του πορίσματος ειδικού ελέγχου από την Deloitte, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, ενώ μεγαλύτερη πληροφόρηση για τις προσπάθειες που κάνει η διοίκηση θα λάβουν την ερχόμενη Τρίτη, στην επαναληπτική γενική συνέλευση, καθώς η προγραμματισμένη για σήμερα (28/8/) αναβλήθηκε.

Η MAIC διέψευσε τις προσδοκίες

Πώς όμως έφτασε η εταιρεία σε αυτή την κατάσταση, όταν πριν από λίγα χρόνια, αποτελούσε μια ελληνική εταιρεία πρότυπο, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου τεχνολογίας;

Η αγορά επιμένει ότι το οικονομικό πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας της MAIC, που επισήμως η κυκλοφορία της ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο 2019. Είναι η ψηφιακή βοηθός που σε άπταιστα ελληνικά, μεταξύ άλλων, ενημερώνει για τον καιρό, δίνει συμβουλές για την κουζίνα, εξηγεί στις νοικοκυρές πώς να μαγειρέψουν, λέει ανέκδοτα και κοιμίζει τα παιδιά λέγοντας παραμύθια.

Το στοίχημα για να εισβάλλει η ψηφιακή βοηθός MAIC σε όλα τα σπίτια των ελληνικών οικογενειών δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, παρόλο που για τον 50χρονο επιχειρηματία αποτελούσε το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο project στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Μάλιστα, τα κεφάλαια που επένδυσε για να δημιουργήσει την πρώτη ευρωπαϊκή ψηφιακή βοηθό, την MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, χωρίς όμως να καταφέρουν να αποδώσουν τα αναμενόμενα. Λίγο καιρό αφότου διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για τη MAIC, η μετοχή της εταιρείας «κατρακύλησε».

Το πρόβλημα κορυφώθηκε τον περασμένο Μάιο, όταν στον έλεγχο που έκανε η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), διαπιστώθηκε ότι τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης δεν αποτυπώνονται ορθά και σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, με το πόρισμα να αφορά κυρίως αναντιστοιχίες για τα άυλα περιουσιακά στοιχεία.

Η διοίκηση αποδίδει τις αναντιστοιχίες στο γεγονός ότι η αποτίμηση του άυλου ενεργητικού στις εταιρείες τεχνολογίας αποτελεί ένα σύνθετο θέμα με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα. Σε αυτή τη φάση, η ολοκλήρωση του ειδικού ελέγχου έχει ανατεθεί στην Deloitte Business Solutions και τα συμπεράσματα αναμένονται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο Θεσσαλονικιός και το τεχνολογικό του θαύμα

Σε ηλικία μόλις 19 χρονών, φοιτητής ακόμα στο Πολυτεχνείο, ο Ι. Καματάκης δημιούργησε την MLS, από τα αρχικά Making Life Simple, με αντικείμενο την τεχνολογία, καθώς σκοπός του ήταν να κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη. Γόνος επιχειρηματικής οικογένειας, ο γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, Ι. Καματάκης, αποφοίτησε από το Αμερικάνικο Κολέγιο Anatolia και από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στις Συγκοινωνίες (GIS) και την Οργάνωση Επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του ανέπτυξε το πρώτο ελληνικό CD-ROΜ, την πρώτη Ελληνική Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια και τα πρώτα λογισμικά αναγνώρισης φωνής στα ελληνικά (Talk&Write™) και μετάφρασης (MLS Systran™). Στη δεκαετία του 2000 εισήλθε στην αγορά των ηλεκτρονικών συσκευών, ανέπτυξε και διέθεσε στην αγορά την πρώτη φορητή συσκευή πλοήγησης με ενσωματωμένη Αναγνώριση φωνής, MLS Destinator Talk&Drive™. Στη δεκαετία του 2010 η εταιρεία ξεκίνησε την ανάπτυξη συσκευών Smartphones και Tablets.

Το 1998 ο Ι. Καματάκης κατέκτησε το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας (European Information Technology Grand Prize) το οποίο συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 200.000 ευρώ. Το 1993 απέκτησε το πρώτο του διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ το 2001 εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το 2010 τιμήθηκε από τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας με το βραβείο Κούρος για την Ανάπτυξη και την Καινοτομία.

Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα